- کد مطلب : 27672 |
- تاریخ انتشار : 18 مهر, 1396 - 18:04 |
- ارسال با پست الکترونیکی
فیلمهای مهمی که بعد از سالها رفع توقیف شدند
این نوع فیلمها گرچه بهعنوان تنها قربانیان تصمیمات مدیران سینمای ایران دوران مختلف از آنها یاد میشود، اما توقیفشان خسارتهای بسیاری به سازندگانشان وارد کرده و حتی برخی را به دلیل فشارهای ممیزی و توقیف تا مرز مرگ هم پیش برده است. به بهانه اکران فیلم «زادبوم» و «پریناز»، در ادامه نگاهی خواهیم داشت به فیلمهای مهمی که بعد از سالها، از توقیف بیرون آمدند، اما دچار کمبود مخاطب، اختلافات درون گروهی و جبران خسارتهای مالی و جانی بسیاری شدند.
ایران سرای من است
مدت توقیف: 18 سال
«ایران سرای من است» سال 1377 توسط پرویز کیمیاوی ساخته شد. این فیلم یکی از آخرین ساختههای سینمایی کیمیاوی در ایران است که برای آن جایزه ویژه هیئت داوران دوره هفدهم فیلم فجر را دریافت کرد. «ایران سرای من است» به دلیل اختلافاتِ میان تهیهکننده و کارگردان، سالها در محاق توقیف قرار گرفت. حتی کیمیاوی به دلیل اکران نشدن این فیلم، از سینما دلسرد شد و به پاریس مهاجرت کرد و بهجز ساخت یک فیلم پس «از ایران سرای من است» دیگر در سینما فعالیت نکرد. «ایران سرای من است» سال گذشته پس از سالها در گروه هنر و تجربه به نمایش درآمد؛ اما فیلم به دلیل تبلیغات محدودی که داشت، با استقبال مواجه نشد.
بعد از این اتفاق، پرویز کیمیاوی بهشدت به نمایش «ایران سرای من است» در گروه هنر و تجربه اعتراض کرد. او حتی در گفتوگویی از مخالفت خود با اکران این فیلم سخن گفت و به این موضوع اشاره کرد که فیلم ادیت نهایی او را ندارد و درواقع فیلم کیمیاوی نیست. کیمیاوی حتی دلیل اصلی تغییرات این فیلم را اختلافات او با مرحوم سرهنگی (تهیهکننده فیلم) و دخل و تصرف تهیهکننده در فیلم بدون اجازه کیمیاوی دانست. او بعد از اطلاع از اکران نسخه تغییریافته و اکران آن در گروه هنر و تجربه، تماسهای فراوانی با علمالهدی گرفت تا جلوی اکران فیلم را بگیرد، اما تلاشهای او نتیجهای نداشت.
سنتوری
مدت توقیف: 4 سال
هنوز هم از «سنتوری» بهعنوان یکی از ناکامترین فیلمهای سینمای ایران یاد میشود. به قول طیبه سیاوشی شاه عنایتی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس و فراکسیون امید، توقیف فیلم «سنتوری» یک افتضاح بهیادماندنی بود! «سنتوری» یکی از مهمترین فیلمهای داریوش مهرجویی در دوران اوج فیلمسازیاش است. فیلمی که در آن جسارت فیلمساز بالا رفته و برای نمایش واقعیتهای جامعه، سکانسهای تازه و بیبدیلی را خلق کرده است. این فیلم یکی از مهمترین قربانیان تصمیمگیریهای وزارت ارشاد دولت نهم بود که این تصمیم، تبعات مالی و روانی فراوانی را برای سازندگان آن به همراه داشت. «سنتوری» قرار بود در تاریخ سوم مرداد ۱۳۸۶، درست یک سال پس از زمان ساخت، اکران شود، اما با بهانههای مختلف ارشاد، اکران آن لغو شد.
پس از هفت ماه سرنوشت اکران این فیلم همچنان برای سازندگانش در ابهام بود تا اینکه سیدی قاچاق آن با زیرنویس انگلیسی به بازار آمد و خسارتهای مالی فراوانی را به پروژه وارد کرد. بعد از این اتفاق و کشمکشهای فراوان و رایزنیهای سازندگان فیلم برای اکران و پخش، فرامرز فرازمند، تهیهکننده «سنتوری»، بر اثر سکته قلبی از دنیا رفت و جالب اینجاست که بعد از مرگ او، مجوز پخش ویدیویی این فیلم در شبکه نمایش خانگی صادر شد.
فرامرز فرازمند یکی از آرزوهایش پخش قانونی «سنتوری» بود و حتی بهرام رادان، بازیگر این فیلم، در گفتوگو با برنامه هفت، غم فیلم «سنتوری» را دلیل اصلی مرگ فرامرز فرازمند (تهیهکننده این فیلم) دانسته بود. اکران نشدن «سنتوری» اما روی فیلمسازی داریوش مهرجویی هم تاثیر گذاشت، چون او دیگر در سینما فیلمی به سبک و سیاق آثار ممتاز کارنامهاش همچون «سنتوری»، «لیلا» و «هامون» نساخت و به سراغ ساخت فیلمهایی خارج از استانداردهای شناختهشده خود در سینما رفت.
خواب تلخ
مدت توقیف: 12 سال
«خواب تلخ» دومین فیلم بلند محسن امیریوسفی بعد از «آتشکار» است. امیریوسفی برای اکران این فیلم 12 سال منتظر ماند. او شاید تنها کارگردانی باشد که اغلب فیلمهایش با کلمه توقیف عجین شده است؛ از همان «آتشکار» که پس از سه سال توقیف و با شرط سنی بالای ۱۶ سال اکران عمومی شد، تا «خواب تلخ» و فیلم آخرش «آشغالهای دوستداشتنی». اما «خواب تلخ» که از آن بهعنوان یکی از متفاوتترین آثار سینمای ایران یاد میشود، با رویکردی طنزآمیز به شکاف مدرنیته و سنت در جامعه ایران میپردازد. فیلم با وجود 12 سال محرومیت از اکران و محدودیت در سینماهای نمایشدهنده، اما یکی از آثار موفق و پرمخاطب گروه هنر و تجربه در سال 94 بود.
جالب است که یکی از علتهای توقیف و کنار گذاشتن این فیلم که ابتدا قرار بود در بیستودومین دوره جشنواره فیلم فجر نمایش داده شود، ضعیف دانستن ساختار و محتوای آن بود! این موضوع برای خود امیریوسفی هم عجیب بود که چگونه فیلمی با موضوع متفاوت و غیرمتعارف در سینمای ایران میتواند ضعیف و غیرقابل نمایش باشد!
پس از این اتفاق حتی کار به جایی رسید که به امیریوسفی پیشنهاد دادند «خواب تلخ» آرشیو شود! اما بد نیست بدانید که امیریوسفی در فواصل زمانی صبوری برای اکران این فیلم و ابهام در نمایش آن، زمانی که درگیر ساخت فیلم آخرش «آشغالهای دوستداشتنی» و فشارهای ناشی از ساخت آن به دلیل ممیزیها بود، تا مرز سکته مغزی هم پیش رفت. او فیلمنامه این فیلم را 16 بار بازنویسی کرد، اما درنهایت فیلم نه اکران شد و نه توانست در جشنوارهای شرکت کند.
عصبانی نیستم
مدت توقیف: همچنان بلاتکلیف
حاشیه سالهای اخیر است. این فیلم برای اولین بار در سیودومین جشنواره فیلم فجر، به نمایش درآمد و درنهایت به دلیل برخی حواشی ازجمله مخالفت اصولگرایان با محتوای فیلم، با اینکه در بسیاری از رشتهها کاندیدا شده بود، اما به دلیل ملاحظهکاری داوران فجر هیچ جایزهای به آن تعلق نگرفت. زمانی که فیلم در جشنواره ناکام ماند، صحبتی از توقیف آن در میان نبود. صحبتهایی به میان آمد که فیلم با سانسور و ممیزی میتواند اکران شود، اما خبری از توقیف آن نبود. حتی قرارداد اکران فیلم در شهریور سال ۹۳ در گروه سینما آفریقا ثبت شد، اما بهیکباره به دلیل مخالفت مجلس و با ارسال نامهای به وزارت ارشاد اکران «عصبانی نیستم» تا مدتها لغو شد. وضعیت اکران «عصبانی نیستم» طی این سالها همچنان در ابهام قرار داشت، تا اینکه نسخه بازبینی فیلم بهصورت قاچاق در بازار منتشر شد و سرنوشت آن را از اینرو به آنرو کرد. پس از این اتفاق، «عصبانی نیستم» شرایطی مشابه با «سنتوری» پیدا کرد؛ از یک طرف رضا درمیشیان به هر دری میزد که فیلم اکران عمومی شود و از طرف دیگر، فیلمی که هنوز به نمایش عمومی درنیامده بود، دیویدیاش در میان بساط دستفروشها قرار گرفته بود و مردم بهراحتی میتوانستند آن را تهیه کنند و ببینند.
«عصبانی نیستم» چندی پیش با شروع فعالیت دولت دوازدهم، در جریان بررسی سیستم نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی قرار گرفت و با اینکه ابراهیم داروغهزاده اعلام کرد که فیلم مشکل آنچنانی برای اکران ندارد، اما هنوز هم خبری از اکران آن نیست.
زادبوم
مدت توقیف: 12 سال
«زادبوم» یکی از مهمترین آثار توقیفی سالهای اخیر است؛ فیلمی ساخته ابوالحسن داوودی که سال ٨٧ در جشنواره فجر نمایش داده شد و جوایز مهمی دریافت کرد، اما بعد به دلایلی به بایگانی سپرده شد.
این فيلم روايتگر زندگی كنونی سه نسل از يک خانواده ايرانی است كه در سه كشور متفاوت زندگی میکنند و هرکدام با مشكلی روبهرو هستند. در فيلم ارجاعاتی به چشم میخورد كه در نگاه اول ممکن است مخاطب را به سمت سياسی بودن نگاه فیلمساز هدایت کند، اما فیلمساز در بستر اصلی فيلمش تاکید دارد که تنها به انگيزه و دغدغه بحران فرار مغزها در كشور پرداخته است.
هیچگاه بهطور دقیق اعلام نشد که چرا این فیلم اینهمه سال اجازه نمایش نداشته است؛ اما آنچه بعضی از مسئولان وقت وزارت ارشاد اعلام کردند، نمادین بودن فیلم و امکان ارجاعات فیلمساز به مسائل سیاسی بود.
فیلم در دولت نهم ۱۷ مورد اصلاحیه خورد. بعد از آن، با روی کار آمدن دولت دهم، معاونت سینمایی وزارت ارشاد تلاش کرد تا مشکل «زادبوم» را با اصلاح حلوفصل کند، اما بازهم فیلم اکران نشد، تا اینکه در دولت جدید امکان نمایش پیدا کرد. «زادبوم» اخیرا در سینماهای محدود به دلیل تحریم حوزه هنری به نمایش درآمده است، اما نه آنچنان باقوت. فیلم محصول زمانهای است که مهاجرت یکی از مهمترین دغدغههای جامعه بوده و شاید این دغدغه در دوره کنونی برای مخاطب کمی کهنه و تاریخمصرف گذشته باشد.
پریناز
مدت توقیف: 7 سال
«پریناز» دومین فیلم بهرام بهرامیان پس از فیلم «آل» است. او در این فیلم به سراغ زندگی یک زنِ بسیار مومن و مذهبی رفته که زمینههای وسواس فکری دارد و این اختلالات شخصیتی مشکلات زیادی برای اطرافیانش ایجاد میکند. هرچند که در پایان فیلم تمامی ایرادهای او برطرف میشود، اما مدیران سازمان سینمایی دولت دهم معتقد بودند که یک زن چادری بههیچوجه نباید دارای عیب و ایرادهای اخلاقی و اختلالات روانی و شخصیتی باشد و این موضوع را دلیل اصلی توقیف آن دانسته بودند.
محمد نجیبی، تهیهکننده این فیلم که در این سالها همچنان پیگیر اکران آن بوده، پس از انتخابات دوازدهم و تغییر ساختارهای سازمان سینمایی و روی کار آمدن مدیران جدید، مجددا برای دریافت پروانه نمایش «پریناز» اقدام کرد. این بار بدون هیچگونه مشکل، پروانه نمایش آن صادر شد و این فیلم بنا به تصمیمات سازمان سینمایی و در جریان ساماندهی به فیلمهای توقیفی در گروه هنر و تجربه با اکران محدود و تبلیغات بسیار پایین آنهم با شرط سنی بالای 16 سال اکران شد.
«پریناز» ازجمله فیلمهای پربازیگر سینمای ایران است که بسیاری از کسانی که فیلم را دیدهاند، بازی پرقدرت و تاثیرگذار فاطمه معتمدآریا را نقطه قوت آن میدانند.
نسخه اکرانشده اما همانطور که بسیاری از مخاطبان پس از تماشای آن متوجه شدهاند، دچار یکسری ممیزیها شده است. یکی از ممیزیها به شخصیتپردازی یکی از کاراکترهای اصلی فیلم به نام داوود دیوانه با بازی مصطفی زمانی برمیگردد. این در حالی است که تهیهکننده فیلم یکی از دلایل جذب مخاطبان به این فیلم را جدا از داستان غیرمتعارف و بازی متفاوت فاطمه معتمدآریا، ایفای نقش مصطفی زمانی میدانست. اما حالا این نقش دچار جرح و تعدیل شده و بخشهای پایانی فیلم که به این شخصیت باید بیشتر اختصاص داده شود، برای مخاطب ابهامبرانگیز شده است.
چلچراغ
آخرین اخبار
- نایب قهرمانی گل گهر در مسابقات آتش نشانی معادن کشور
- دومین نمایشگاه نهضت تولید در معدن،صنایع معدنی کشور
- واحد چهارم گازی شرکت گهر انرژی سیرجان با شبکه سراسری سنکرون شد
- پیشبینی رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی ایران
- خودروهای برقی پلیس قابل "هک" نیستند
- میزان قطعی افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ اعلام شد
- تولید و بومی سازی شبیه ساز آموزشی اپراتوری بیل مکانیکی
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
- واردات موبایل یک میلیون دستگاه کم شد
- ابهامات مصوبه دریافت مابهالتفاوت ارز از واردکنندگان رفع شد
- فروش چارتری پروازهای اربعین ممنوع شد
- افزایش گرمای هوا در ایران ۲ برابر جهان
- ابلاغ آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان
- 10هزار خودرو وارد شد
- به "گالری آفتاب گناوه" اعتماد نکنید
- همه چیز به نفع طلا تمام خواهد شد
- چشمانداز اقتصادی بزرگترین اقتصاد اروپا
- عزاداری متمرکز کارکنان شرکت های منطقه معدنی و صنعتی گل گهر
- کینه شخصی سعید جلیلی با بیژن زنگنه مانع اجرای قرارداد کرسنت شد
- تجمع 15 هزار نفری ملت امام حسینی سیرجان در گهر پارک
- آگهي تمدید مهلت ثبت نام آزمون شناسايي و بکارگیری نیروی قراردادی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر و شرکت جهان فولاد سیرجان
- کسب تندیس شركت صنعتي برتر سرمايه گذار در انرژي هاي تجديد پذير در سال 1402-1401
- مدیرعامل و مدیران گل گهر رای خود را به صندوق انداختند
- ضربالاجل بورس به شرکتهای ایران خودرو و سایپا
- پلیس راهور: مشکلی با خودروهای وارداتی نداریم
- شما فرماندهان اقتصادی کشور هستید
- کسب نشان پنج ستاره تعالی HSE توسط شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- شرکت گل گهر و دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه همکاری امضا کردند
- سهمخواهي ايران خودرو و سايپا از بازار خودروهاي برقي
- ناگفتههای وزیر راه از سقوط بالگرد رئیسجمهور
- علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد
- 5 روز عزای عمومی در کشور
- رهبر انقلاب شهادت رئیس جمهور و هیات همراه را تسلیت گفتند
- هشدار سازمان غذا و دارو درباره یک داروی تقلبی
- فرمان مهم رئیس جمهور درباره واردات چای
- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
- چند توصیه درباره امنیت رمز عبور
- تورم ساخت مسکن و سه پیام
- توافق جدید صمت و زرگران
- صعود رمزارزها
- زمان آغاز عملیات اجرایی راه آهن رشت - آستارا
- افزایش جریمه های رانندگی به زودی
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- فروش خودروهای برقی از فردا
- چقدر وام ودیعه مسکن پرداخت شد؟
- پرداخت مالیات مشاغل در 15 قسط
- اعلام قیمت مصوب لاستیک
- واکنش هند به تهدیدهای آمریکا در مورد توافق چابهار
- زمان بازگشت نیروگاه بوشهر به مدار
- روند نزولی بورس متوقف شد؟
- انقلاب در موتور جستجوی گوگل
- افت حرارت پولی کشور
- سه سناریو درباره آینده واردات خودروهای کارکرده
- شنبه ها تعطیل شد
- برگزاری سومین همایش بزرگ دوقلوها و چندقلوهای سیرجانی
- فروردینماه پر رکورد گلگهر
- جزییات طرح یارانهای دولت برای دهکهای یک تا پنج
- فرش قرمز برای اسکناس درشت؟
- مراسم معارفه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برگزار شد
- برگزاری باشکوه شبهای قدر در مسجد گوهرشاد گهرپارک
- درآمد عملیاتی ۶۴هزار میلیارد تومانی گل گهر در سال ۱۴۰۲
- خبر وزیر اقتصاد از واردات ۲۰ هزار خودرو
- سکه به کانال تاریخی ۴۱ میلیون تومان رسید
- خبر مهم برای متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن
- سال پر رکورد گلگهر
- تحقق رشد تولید ١٧/٨ درصدی محصولات کنسانتره و گندلهی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- آمار عجیب از مصرف بنزین ایرانیها در نوروز
- آمار جدید واردات خودرو اعلام شد
- مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوتهبین است
- افتتاح دفتر نمایندگی اداره پست در منطقه گلگهر
- حضور نماینده سیرجان در گل گهر
- پاتک بانک مرکزی به متخلفان ارز مسافرتی
- نتایج تکمیل ظرفیت کنکور اعلام شد
- آغاز ثبتنام ۹ مدل خودروی وارداتی
- پیشبینی بازار سرمایه در سال آینده
- ورود سامانه بارشی جدید به کشور
- تعیین نرخ کرایه اتوبوس، تاکسی و مترو برای سال ۱۴۰۳
- پاسخ به 17 پرسش درباره کالابرگ الکترونیکی
- بی محلی خودروسازان به قطعه سازهای داخلی
- پژوپارس به آخر خط رسید
- مجمع عمومی فوقالعاده شرکت گلگهر برگزار شد
- زوایای ناپیدای حراج سکه
- سیف، اقدام بانک مرکزی را پسندید
- سیل در سیستان/عکس
- مسدودی 10 روزه جاده چالوس و آزادراه تهران_شمال
- رتبه ایران در تولید گاز
- واردات خودرو فقط با کارت بازرگانی
- عرضه کنسرو ماهی با ۱۵ درصد تخفیف
- بارش دوباره در کشور
- کارنامه مردود دولت در واردات خودرو
- تداوم افزایش درآمد عملیاتی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
افزودن نظر جدید