فرودگاه بروجرد واقعیت یا رویا؟

احداث فرودگاه بروجرد از 10 سال قبل به عنوان مطالبه ای مهم از سوی مردم این شهرستان مطرح شده است که مسئولان نیز بارها قول احداث آن را داده اند ولی هنوز اقدام قابل توجهی در این خصوص صورت نگرفته است.
فرودگاه بروجرد واقعیت یا رویا؟
به گزارش ایرنا احداث فرودگاه شهرستان بروجرد جزو مصوبات سفر دوم هیات دولت دهم به استان لرستان بود و امروز به برکت دولت یازدهم گام هایی در راستای تحقق این مهم برداشته شده است. 
در سال های اخیر هر از گاهی خبری از اختصاص بودجه، زمان کلنگ زنی و آغاز عملیات ساخت فرودگاه بروجرد شنیده می ‌شد اما این موضوع پس از چندی به فراموشی سپرده می شد.
با توجه به اینکه شهرستان بروجرد دارای صنایع مختلف، دانشگاه آزاد اسلامی با بیش از 16 هزار دانشجو، دانشگاه آیت‎ الله ‎العظمی بروجردی(ره) با بیش از چهار هزار دانشجو و چندین مرکز علمی و دانشگاهی دیگر می باشد، ایجاد و راه ‎اندازی فرودگاه در این شهرستان ضروری است.
شهرستان بروجرد به عنوان قطب صنعت لرستان 35 درصد واحدهای صنعتی استان را در خود جای داده و دارای صنایع بزرگی مانند داروسازی اکسیر، داملران، نساجی، سامان کاشی و کاشی جم است.
داشتن حدود 350 هزار تن جمعیت، 2 نماینده در مجلس شورای اسلامی، 68هزار هکتار زمین باغی و زراعی مستعد و تولید سالانه 10 هزار میلیارد ریال انواع محصولات از دیگر قابلیت های شهرستان بروجرد می باشند. 
مردم بروجرد چند سال است چشم انتظار اجرا شدن مصوبه هیات دولت دهم هستند و همچنان این مطالبه را به عنوان یکی از مطالبات به حق خود از نمایندگان شهرستان در مجلس در خواست می ‎کنند ولی متاسفانه تاکنون این آرزوی دیرینه محقق نشده است.
علاوه بر مصوبه دور دوم سفرهیات دولت در جریان نشست کارگروه توسعه استان لرستان به ریاست معاون اول رئیس جمهوری نیز آغاز عملیات اجرایی احداث فرودگاه بروجرد در سه ماه نخست سال 1389 در مصوبات وزارت راه قرار گرفت.
مکان احداث فرودگاه بروجرد از سال 1374 مشخص و یک بار کلنگ زنی این طرح انجام شده است.
در سال 1389 معادل 50 میلیارد ریال اعتبار برای آغاز عملیات ساخت این فرودگاه اختصاص یافت ولی در آن زمان با عنوان اینکه این طرح توجیه اقتصادی ندارد آن را متوقف کردند.
فرودگاه بروجرد در صورت احداث، یک فرودگاه راهبردی خواهد بود زیرا شهرستان بروجرد به‌ دلیل موقعیت ویژه اقتصادی نیاز به سرویس ‎دهی به فعالان این منطقه دارد و می تواند به افزایش ظرفیت اقتصادی منطقه کمک کند. 
معاون عمرانی و برنامه ریزی فرماندار ویژه بروجرد در خصوص احداث فرودگاه این شهرستان گفت: موضوع احداث فرودگاه بروجرد بیش از 10 سال است در محافل و جلسات مختلف مورد بحث بوده و درگذشته گام هایی در این راستا برداشته شده است.
محمد کیانی افزود: با روی کار آمدن دولت یازدهم موضوع فرودگاه بروجرد وارد بحث جدی تر شد و اقداماتی در این راستا صورت گرفت.
وی اظهار کرد: با توجه به بین المللی شدن فرودگاه بروجرد، میزان زمین های مورد نیاز این فرودگاه از 150 هکتار به 300 هکتار افزایش یافت که تاکنون 150 هکتار از این زمین ها در منطقه ویژه اقتصادی بروجرد به نام شرکت مادر تخصصی فرودگاه کشور خریداری و سند خورده است.
معاون عمرانی و برنامه ریزی فرماندار ویژه بروجرد افزود: 150 هکتار زمین باقی مانده نیز در حال خرید است.
وی تاکید کرد: چارت استخدامی فرودگاه بین المللی بروجرد طبق سازمان مدیریت و برنامه ریزی مشخص شده و این طرح ملی ردیف بودجه گرفته است.
کیانی افزود: امید است با پیگیری‎ های دولتمردان هرچه زودتر شاهد آغاز عملیات احداث مصوبه سفر دوم هیات دولت دهم و آرزوی دیرینه مردم بروجرد باشیم.
وی از نماینده های مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی خواست با توجه به لزوم احداث فرودگاه در این شهرستان پیگیری های لازم را در این راستا انجام دهند.
معاون سیاسی اجتماعی فرماندار ویژه بروجرد نیز فرودگاه را زیرساختی مورد نیاز برای آینده این شهرستان دانست و گفت: احداث فرودگاه و راه آهن خواسته به حق مردم بروجرد است.
احمد گودرزیان افزود: برخورداری لرستان از 2 فرودگاه نقش مهمی در توسعه این استان و شهرستان بروجرد دارد لذا مسئولان استان باید به دید توسعه لرستان به موضوع فرودگاه بروجرد بنگرند.
عباس گودرزی نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره اظهار کرد: برخورداری شهرستان بروجرد از فرودگاه، خوب است ولی با توجه به مشکلات و کمبودهای موجود در این شهرستان یک اقدام ضروری به شمار نمی رود.
وی افزود: سالهاست پیرامون احداث فرودگاه در بروجرد صحبت شده و اقداماتی با حدود 2 میلیارد ریال اعتبار انجام شده است که بدون شک با این اعتبار که هزینه خرید یک واحد آپارتمان هم نمی شود، نمی توان فرودگاه ساخت.
نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی افزود: واجب تر از فرودگاه برای بروجرد پرداختن به مشکلات درمانی، کشاورزی، آب منطقه، اشتغال و توسعه گردشگری است.
وی احداث خط راه آهن در بروجرد را مهمتر از فرودگاه دانست و اظهار کرد: راه آهن مصوبه و ردیف بودجه ندارد لذا باید به صورت جدی پیگیری شود.
گودرزی افزود: برخورداری از خط راه آهن مزایای بیشتری دارد زیرا علاوه بر استفاده عموم مردم به عنوان وسیله ای مهم در حمل و نقل صرفه اقتصادی بیشتری برای دولت و صنایع دارد.
وی گفت: ما مخالف احداث فرودگاه نیستیم اما با توجه به اولویت بندی نیازها و کمبودهای این شهرستان این طرح جزو اولویت های نخست شهرستان بروجرد نیست.
وی افزود: اقتصاد مقاومتی جدولی است با خانه های متعدد و در برنامه ریزی فعالیت ها و اقدامات باید ببینیم هر اقدامی کدام خانه از جدول را پر می کند.
دیگر نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره گفت: ساخت فرودگاه در توسعه منطقه و شهرستان بروجرد نقش اساسی دارد. 
علاء الدین بروجردی دلیل تاخیر در روند اجرای طرح فرودگاه بروجرد را مراحل اداری و تملک زمین دانست و افزود: امید است با پایان یافتن این مراحل عملیات اجرایی ساخت فرودگاه را شاهد باشیم.
وی با اشاره به وجود حدود چهار فرودگاه در استان توسعه نیافته سیستان و بلوچستان اظهار کرد: استان لرستان از محدود استان ‌های تک فرودگاهی کشور به شمار می رود.
نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی افزود: بحث فرودگاه و مراحل احداث آن از جمله تملک زمین باید هرچه سریعتر انجام شود.
گزارش ازآمنه صارمی 

برچسب‌ها :

افزودن نظر جدید