- کد مطلب : 40969 |
- تاریخ انتشار : 3 خرداد, 1399 - 09:36 |
- ارسال با پست الکترونیکی
استقبال سه میلیون نفری از اولین ETF
صنعت نويس: واگذاری باقیمانده سهام تحت مالکیت دولت در بازار سهام در حالی قرار بود طی سه گروه جداگانه و در قالب صندوقهای سرمایهگذاری عرضه شود که پذیرهنویسی نخستین مجموعه از این سهام به پایان رسید. بر این اساس در اولین دوره این واگذاریها شاهد عرضه سهام دولتی در قالب صندوق سرمایهگذاری قابل معامله (ETF) تحت عنوان صندوقهای مالی شامل گروه بانکی و بیمهای بودیم. این گروه که شامل باقیمانده سهام دولت در بانکهای صادرات، ملت و تجارت و همچنین باقیمانده سهام دولت در سهام بیمه البرز و بیمه اتکایی امین بود، با استقبال مردم روبهرو شده و در نتیجه مهلت پذیرهنویسی آن تا پایان روز اول خردادماه تمدید شد. بر اساس اعلام وزارت اقتصاد، بیش از سه میلیون و چهار صد و هشتاد ویک هزار (۳۴۸۱۰۰۰) نفر با سرمایهگذاری بیش از ۵۸۸۶ میلیارد تومان از آحاد مردم در این پذیره نویسی مشارکت کردند. در اطلاعیه وزارت اقتصاد آمده است این وزارتخانه در راستای اجرای جزء (۲) بند الف تبصره (۲) قانون بودجه کل کشور و به منظور واگذاری باقیمانده سهام دولت در بانکهای ملت، تجارت و صادرات و دو شرکت بیمهای البرز و اتکایی امین اقدام به تاسیس صندوق واسطهگری مالی یکم و امکان پذیره نویسی واحدهای این صندوق از سوی عموم مردم کرد.
آنچه در پایان مهلت پذیرهنویسی تحقق یافت، بیانگر تشکیل بزرگترین صندوق سرمایهگذاری قابل معامله در بورس (ETF) در کشور از نظر ارزش سرمایهگذاری و تعداد سهامداران است. ضمن اینکه با اتمام مهلت ثبت نام در صندوق دارا یکم در پنجشنبه شب گذشته، معاون وزیر اقتصاد از عرضه دو صندوق دیگر در تیر و مرداد خبر داد.
نگاهی دقیقتر به نخستین واگذاری
بحث پیرامون عرضه سهام دولتی در حالی از اواخر سال گذشته مطرح شد که با پیگیریهای صورت گرفته در سال ۹۹ به اوج خود رسید. به این ترتیب سرانجام وزارت امور اقتصادی و دارایی در روز هفتم اردیبهشت برای واگذاری نخستین دوره از این سهام در قالب صندوق سرمایهگذاری قابل معامله ETF در بازار سهام، فراخوان رسمی داد. بر این اساس اولین دوره از پذیرهنویسی سهام بزرگ از تاریخ ۱۴ تا ۳۱ اردیبهشت و با خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوق سرمایهگذاری قابل معامله (ETF) «واسطهگری مالی یکم» آغاز شد. البته به دلیل استقبال بالای عموم مردم در خرید واحدهای مزبور، این پذیرهنویسی یک روز دیگر تمدید شد و تا پایان روز اول خردادماه سال ۹۹ ادامه یافت.
به این ترتیب سهام باقیمانده پنج شرکت دولتی در بورس شامل بانک ملت، بانک تجارت، بانک صادرات، بیمه البرز و بیمه اتکایی امین در قالب یک صندوق سرمایهگذاری واسطه مالی یکم عرضه شد که ارزش آن به نرخ روز بیش از ۱۶ هزار میلیارد تومان است. همچنین در حالی طبق فراخوان اولیه عنوان شد که هر فرد (کد ملی) قادر خواهد بود تا مبلغ ۲میلیون تومان از این واحدها را با تخفیف ۲۰درصدی خریداری کند که در اطلاعیههای بعدی این تخفیف افزایش یافته و به ۳۰درصد رسید.
عرضههای دیگر در راه است
درحالی که مهلت ثبتنام در صندوق دارا یکم ساعت ۲۴ پنجشنبه به اتمام رسید معاون وزیر اقتصاد گفت: اگر کسی موفق به پذیرهنویسی این صندوق نشد، دو صندوق دیگر را در تیر و مرداد عرضه میکنیم و مردم میتوانند آنها را پذیرهنویسی کنند.
عباس معمارنژاد گفت: پس از یک ماه از پایان پذیرهنویسی صندوق دارا یکم یعنی از اول تیر امسال، امکان معامله واحدهای سرمایهگذاری این صندوق در بازار سرمایه فراهم میشود و هیچ محدودیتی برای خرید یا فروش این واحدها وجود نخواهد داشت. صندوقهای ETF با هدف مردمی کردن اقتصاد انجام میشود.
به گفته معاون امور بانکی و بیمه وزیر امور اقتصادی و دارایی تا شب پنجشنبه بیش از سه میلیون نفر در صندوق دارا یکم، پذیرهنویسی کردند که فقط یک میلیون نفر کد بورسی داشتند و فعال بازار سرمایه بودند یعنی بیش از ۲ میلیون نفر از مردم غیر فعال در بورس وارد این بازار شدند. بنابراین ضریب نفوذ بازار سرمایه افزایش یافته است.
وی در ادامه با اظهار این مطلب که میزان تخفیفی که دولت برای عرضه این صندوقها در نظر گرفته است به جذابیت این صندوقها افزوده است، گفت: برای این صندوق، بازارگردانی در نظر گرفته شده است. یعنی اگر مردم برای فروش مراجعه کنند، خود این صندوق میتواند از آنها در کوتاهمدت خریداری کند و پس از مناسب شدن بازار، به فروش برساند و این موضوع قابلیت نقدشوندگی را افزایش و خطر را برای پذیرهنویسها کاهش میدهد.
معمارنژاد افزود: برای ثبت سفارش و پذیرهنویسی در این صندوقها به کد بورسی نیازی نیست و با کد ملی میتوان این امور را انجام داد. سرپرست خانواده میتواند برای خانواده و فرزندان ثبتنام کند اما این سهام برای معامله در بورس به کد بورسی نیاز دارد. تا پایان سال ۱۴۰۰ دولت باید از مدیریت این صندوقها کنارهگیری کند و هر شخصی که یکدهم سهم این صندوقها را داشته باشد میتواند در مجمع شرکت کند.
معمارنژاد افزود: صندوق واسطهگری مالی «دارا یکم» در حال حاضر ۶۵ درصد بازدهی دارد یعنی هر ۱۰ هزار تومان این صندوق به قیمتهای روز چهارشنبه هفته گذشته بورس، ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان ارزش دارد.
به گزارش «دنیای اقتصاد» در حال حاضر صندوق واسطهگری مالی «دارا یکم» هم از نظر میزان ارزش و هم از نظر میزان سهامدار بهعنوان بزرگترین صندوق سرمایهگذاری در کشور شناخته میشود.
فرصت مناسب در بازار سهام
طرح خروج دولت از بنگاهداری شرکتهای بورسی و فرابورسی از سال گذشته مطرح بوده ولی رونق اخیر بازار سرمایه و رشدهای پیاپی این بازار، عزم دولت را برای بهرهگیری از این فرصت بیشتر از قبل جزم کرد. بهطوریکه در سال جدید شاهد اخباری پیرامون تعجیل در واگذاری باقیمانده سهام دولتی در بازار سهام بودیم. در حالی شورایعالی بورس در جلسه یازدهم فروردین ماه، بر اساس قانون بودجه سال ۹۹ و همچنین به استناد اصل ۴۴، سازوکار اجرایی واگذاری باقیمانده سهام دولتی شرکتهای حاضر در بازار سرمایه را تصویب کرد که در همین راستا شانزدهم فروردین امسال مصوبهای به این منظور ازسوی وزیر امور اقتصادی و دارایی به معاون اول رئیسجمهوری تقدیم شد. دیری نگذشت که این مصوبه نیز به تایید هیات وزیران رسید. بر این اساس طی نخستین دوره از واگذاریها، سه نوع صندوق سرمایهگذاری قابل معامله (ETF) تحت عنوان صندوقهای مالی شامل گروه بانکی و بیمهای، صندوقهای پالایشی شامل گروه پالایشی و صندوقهای خودرویی و فلزی شامل گروه خودرو و فلزات، عرضه باقیمانده سهام دولت را در بازار سهام واگذار کردند که در گام نخست، شاهد واگذاری سهام بانکی و بیمهای بودیم.
گروه دوم را صندوقهای قابل معامله پالایشی تشکیل میدهند. در این نوع صندوق نیز باقیمانده سهام دولت در پالایشگاههای تبریز، اصفهان، بندرعباس و تهران عرضه خواهد شد. طبق اعلامهای اولیه خرید واحدهای صندوق مزبور نیز با همان ۲۰درصد تخفیف خواهد بود، البته شاید در این واگذاری نیز میزان تخفیف افزایش یابد. در گروه سوم نیز صندوقهای خودرویی و فلزی شامل باقیمانده سهام دولت در گروه خودرو و فلزات بوده که قرار است سهام ایران خودرو و سایپا و همچنین فولادمبارکه اصفهان و ملی مس ایران از طریق آن عرضه شود. حال طبق اظهارات معاون امور بانکی و بیمه وزیر امور اقتصادی و دارایی قرار است واگذاری این دو گروه صندوق نیز در تابستان امسال صورت گیرد.
استقبال اندک بود؟
طبق آمارهای موجود بیش از ۳میلیون نفر در خرید واحدهای نخستین ETF دولتی تحت عنوان صندوق واسطهگری مالی «دارا یکم» مشارکت کردهاند. بخشی از این افراد سهامداران بورسی بوده که از طریق کدمعاملاتی خود اقدام به خرید کرده و بخشی دیگر را نیز افراد عادی تشکیل داده که بیشتر از طریق شعب بانکی و درگاههای اینترنتی بانکها به خرید این واحدها پرداختند.
در مجموع برآوردها نشان میدهد با توجه به حجم خرید متفاوت از سوی این افراد، میانگین پذیرهنویسی هر نفر حدود ۸/ ۱میلیون تومان باشد. به عبارت دقیقتر در مجموع ۸/ ۵ هزار میلیارد تومان پذیرهنویسی انجام شده است. از سوی دیگر در حالی برآوردهای اولیه از این عرضه تاریخی مجموع ارزش ۱۶ هزار میلیارد تومانی را نشان میداد که با احتساب مشارکت مزبور حدود ۳۷درصد از کل این واحدها خریداری شده است.
هر چند به دفعات شاهد صحبتهای پیرامون ارزندگی این سهام از سوی فعالان اقتصادی و همچنین کارشناسان بازار سرمایه بودیم، ولی مشارکت پایین در این پذیرهنویسی را نمیتوان بیارتباط به عدم آشنایی عموم مردم با بازار سرمایه و همچنین نحوه سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس دانست. به عبارت دقیقتر عموم جامعه بهتازگی با ادبیات بازار سرمایه و نحوه معامله در این بازار آشنا شدهاند. این در حالی است که بخش عمدهای از افراد تمایل به سرمایهگذاری مستقیم داشته و اشتیاق چندانی برای ورود به ابزارهای غیرمستقیم سرمایهگذاری نشان نمیدهند.
درواقع هرچه مردم تشویق شوند تا بهصورت غیرمستقیم و از طریق نهادهای تخصصی مالی در بازار سرمایه مشارکت و سرمایهگذاری کنند، رونق و تعمیق بازار سرمایه با شیوهای مناسبتر و مطلوبتر ادامه خواهد یافت و ما شاهد بازار سرمایه بالغ تر خواهیم بود.
آغاز معاملات پس از دو ماه
هر چند برای خرید این واحدها نیازی به کد معاملاتی بورس نیست ولی چنانچه پس از خرید مالک واحد سرمایهگذاری قصد معاملات این واحد (یا همان فروش) را داشته باشد باید کد بورسی دریافت کند و احتمالا از سامانه آنلاین معاملات اقدام به فروش واحدهای خود در صندوق کند. این موضوع از یکسو بیان میکند که احتمالا باید در انتظار رشدهای روزافزون تعداد کدهای سهامداری در ماههای آینده بود و از سوی دیگر نگرانی بابت تاثیرگذاری منفی بر روند کنونی بازار سهام نیز منتفی خواهد شد. از سوی دیگر در حالی طبق اطلاعیههای اولیه قابلمعامله شدن واحدهای این صندوق دو ماه بعد از اتمام پذیرهنویسی عنوان شده بود که یکی از نقدهای واردشده بر این فرآیند نیز همین ریسک قفل شدن نقدینگی افراد به مدت دو ماه در این صندوقها بود. حال در آخرین جلسه شورای عالی بورس در هفته گذشته، این مدت از دو ماه به یک ماه کاهش یافت. به عبارت دقیقتر دارندگان واحدهای مزبور از یک ماه پس از اتمام پذیرهنویسی یعنی ابتدای تیرماه سال جاری، قادر خواهند بود واحدهای این صندوق را در بازار معامله کنند.
مزیت صندوقهای قابل معامله
با توجه به اجرای نخستین دوره از طرح مزبور بسیاری از مردم از طریق صندوقهای سرمایهگذاری، سهامدار شرکتهای دولتی شدهاند و دولت نیز از ترکیب سهامداری شرکتها خارج خواهد شد. مزیت صندوقهای سرمایهگذاری برای مردم این است که اولا مدیریت این صندوقها برعهده متخصصان حرفهای است و دوم اینکه واحدهای این صندوقها خود نوعی سبد سهام است که ریسک سرمایهگذاری در بورس را کاهش میدهد. به نظر میرسد با اجرای این موضوع بازار سرمایه ایران نیز به معیارهای جهانی که ورود غیرمستقیم افراد به بازار سرمایه است، نزدیک شود. آمارها نشان میدهد در بورسهای پیشرفته حدود ۸۰درصد از دارایی افراد از طریق صندوقهای سرمایهگذاری وارد بازار شده و خودشان بهطور مستقیم خرید و فروش نمیکنند.
دنیای اقتصاد
آخرین اخبار
- بازدید معاون اول رییس جمهور از غرفه گل گهر در نمایشگاه باشگاه تولید و تحول
- مرز تاریخی تالار شیشه ای شکسته خواهد شد؟
- کوثری: آمریکا FATF را هم اداره میکند
- یارانه 25 میلیون نفر حذف میشود
- مسیر قیمت در سال ۲۰۲۵ به کدام سو خواهد رفت؟
- نقدینگی ۹ هزار و ۳۹۲ هزار میلیارد تومان شد
- عذرخواهی پوتین از آذربایجان
- بازار طلا از نقره عقب می ماند؟
- تکذیب خبر اختلاس چند هزار میلیاردی در گل گهر سیرجان
- ادعای عجیب درباره سرمایهگذاری سایپا در سوریه
- در کنار کار سختی که دارید محوریت خانواده را حفظ کنید
- پیش بینی شرکت مزاری از آینده بازار رمز ارز در سال ۲۰۲۵
- نرخ تورم آبان ماه اعلام شد
- بورس تا پایان سال سوپرایز می شود
- پیشبینی قیمت دلار تا پایان 1403
- وزیر صمت با لباس گرم در پویش کاهش دو درجه ای سامانه های حرارتی
- تجلیل معاون رییس جمهور از مدیرعامل گل گهر
- پیش بینی همتی از قیمت بیت کوین
- عرضه 1 میلیون قطعه سکه در بازار
- شرایط خرید سکه ضرب ۱۴۰۳ از مرکز مبادله اعلام شد
- کسب نشان زرین دوستاره برای گل گهر
- دومین نمایشگاه نهضت تولید در معدن،صنایع معدنی کشور
- واحد چهارم گازی شرکت گهر انرژی سیرجان با شبکه سراسری سنکرون شد
- پیشبینی رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی ایران
- خودروهای برقی پلیس قابل "هک" نیستند
- میزان قطعی افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ اعلام شد
- تولید و بومی سازی شبیه ساز آموزشی اپراتوری بیل مکانیکی
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
- واردات موبایل یک میلیون دستگاه کم شد
- ابهامات مصوبه دریافت مابهالتفاوت ارز از واردکنندگان رفع شد
- فروش چارتری پروازهای اربعین ممنوع شد
- افزایش گرمای هوا در ایران ۲ برابر جهان
- ابلاغ آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان
- 10هزار خودرو وارد شد
- به "گالری آفتاب گناوه" اعتماد نکنید
- همه چیز به نفع طلا تمام خواهد شد
- چشمانداز اقتصادی بزرگترین اقتصاد اروپا
- عزاداری متمرکز کارکنان شرکت های منطقه معدنی و صنعتی گل گهر
- کینه شخصی سعید جلیلی با بیژن زنگنه مانع اجرای قرارداد کرسنت شد
- تجمع 15 هزار نفری ملت امام حسینی سیرجان در گهر پارک
- آگهي تمدید مهلت ثبت نام آزمون شناسايي و بکارگیری نیروی قراردادی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر و شرکت جهان فولاد سیرجان
- کسب تندیس شركت صنعتي برتر سرمايه گذار در انرژي هاي تجديد پذير در سال 1402-1401
- مدیرعامل و مدیران گل گهر رای خود را به صندوق انداختند
- ضربالاجل بورس به شرکتهای ایران خودرو و سایپا
- پلیس راهور: مشکلی با خودروهای وارداتی نداریم
- شما فرماندهان اقتصادی کشور هستید
- کسب نشان پنج ستاره تعالی HSE توسط شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- شرکت گل گهر و دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه همکاری امضا کردند
- سهمخواهي ايران خودرو و سايپا از بازار خودروهاي برقي
- ناگفتههای وزیر راه از سقوط بالگرد رئیسجمهور
- علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد
- 5 روز عزای عمومی در کشور
- رهبر انقلاب شهادت رئیس جمهور و هیات همراه را تسلیت گفتند
- هشدار سازمان غذا و دارو درباره یک داروی تقلبی
- فرمان مهم رئیس جمهور درباره واردات چای
- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
- چند توصیه درباره امنیت رمز عبور
- تورم ساخت مسکن و سه پیام
- توافق جدید صمت و زرگران
- صعود رمزارزها
- زمان آغاز عملیات اجرایی راه آهن رشت - آستارا
- افزایش جریمه های رانندگی به زودی
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- فروش خودروهای برقی از فردا
- چقدر وام ودیعه مسکن پرداخت شد؟
- پرداخت مالیات مشاغل در 15 قسط
- اعلام قیمت مصوب لاستیک
- واکنش هند به تهدیدهای آمریکا در مورد توافق چابهار
- زمان بازگشت نیروگاه بوشهر به مدار
- روند نزولی بورس متوقف شد؟
- انقلاب در موتور جستجوی گوگل
- افت حرارت پولی کشور
- سه سناریو درباره آینده واردات خودروهای کارکرده
- شنبه ها تعطیل شد
- برگزاری سومین همایش بزرگ دوقلوها و چندقلوهای سیرجانی
- فروردینماه پر رکورد گلگهر
- جزییات طرح یارانهای دولت برای دهکهای یک تا پنج
- فرش قرمز برای اسکناس درشت؟
- مراسم معارفه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برگزار شد
- برگزاری باشکوه شبهای قدر در مسجد گوهرشاد گهرپارک
- درآمد عملیاتی ۶۴هزار میلیارد تومانی گل گهر در سال ۱۴۰۲
- خبر وزیر اقتصاد از واردات ۲۰ هزار خودرو
- سکه به کانال تاریخی ۴۱ میلیون تومان رسید
- خبر مهم برای متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن
- سال پر رکورد گلگهر
- تحقق رشد تولید ١٧/٨ درصدی محصولات کنسانتره و گندلهی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- آمار عجیب از مصرف بنزین ایرانیها در نوروز
- آمار جدید واردات خودرو اعلام شد
- مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوتهبین است
- افتتاح دفتر نمایندگی اداره پست در منطقه گلگهر
- حضور نماینده سیرجان در گل گهر
افزودن نظر جدید