دستاورد برجام برای نظام بانکی کشور چه بود؟

بیش از 27 ماه از اجرای برجام می گذرد؛ توافقی که در این مدت تلاش کرده ریسمان را از پای روابط بانکی ایران با نظام بین الملل به عنوان پیش نیاز توسعه روابط تجاری و اقتصادی بردارد.
دستاورد برجام برای نظام بانکی کشور چه بود؟

به گزارش صنعت نویس، اینکه اجرای برجام چه دستاوردی برای توسعه روابط بانکی ایران به ویژه با اتحادیه اروپا داشته است، موضوع ششمین همایش تجاری و بانکی ایران و اروپاست که امروز و فردا در تهران برپاست.
برگزاری این همایش آن هم در آستانه 22 اردیبهشت که قرار است دولت آمریکا ماندن یا خروج از برجام را اعلام کند، بر اهمیت آن می افزاید.
اینکه با وجود همه محدودیت ها و کارشکنی های آمریکا پس از برجام، این توافق بین المللی تا چه اندازه در اجرا موفق بوده، موضوعی بود که سخنرانان این همایش به آن اشاره داشتند.

انجام بیش از 150 هزار تراکنش بانکی با ارقام بالا در سوئیفت
«علی دیواندری» رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در این باره می گوید: با وجود مشکلاتی که پس از اتصال مجدد ایران با نظام بین المللی داشته، موفقیت های ارزشمندی کسب شده است، به شکلی که شرایط امروز قابل مقایسه با قبل از برجام نیست.
به گفته وی، هرچند انتظارات مسئولان ایرانی از برجام برآورده نشده اما در همین مدت، 835 رابطه کارگزاری با 287 بانک خارجی ایجاد و 38 هزار و 409 گشایش اعتبار اسنادی (ال - سی) صورت گرفته است.
دیواندری، انجام بیش از 150 هزار تراکنش بانکی با ارقام بالا در سوئیفت و انتقال افزون بر 87 میلیاد دلار منابع مالی ایران را از دیگر دستاوردهای برجام برای نظام بانکی ایران برشمرد.

پیشنهاد تاسیس انجمن بانک های ایران و اروپا
«نادر مالکی» رئیس انجمن بین المللی بانکداران نیز در این همایش گوشزد کرد که بسیاری از بانک های اروپایی هنوز جرایمی را که بابت تحریم ها به دادگاه های آمریکا پرداختند، از یاد نبرده اند.
وی افزود: البته دولت ترامپ رییس جمهوری آمریکا کار را مشکل تر کرده و می گوید توافق برجام بدترین توافق است.
وی در عین حال با بیان اینکه تصور نمی کند آمریکا از برجام خارج شود، گفت: جامعه اروپا با دولت آمریکا در خروج از برجام همراهی نمی کند؛ هفته گذشته 700 عضو پارلمان اروپا تصمیم گرفتند از کنگره آمریکا بخواهند توافق را زنده نگه دارد.
وی پیشنهاد کرد، انجمن بانک های ایران و اروپا را تاسیس کنیم تا روش های جدید روابط دو سویه را پیگیری کند.

بازارهای اقتصادی، ابزار سیاسی برای هجمه به کشورها
«علی ماجدی» سفیر ایران در آلمان نیز در این همایش با یادآوری اینکه بازارهای اقتصادی در دنیا به ابزار سیاسی برای هجمه به کشورها تبدیل شده، گفت: امروز اقتصاد سیاست زده شده است که نمونه آن را در تحریم روسیه به عنوان یک عضو شورای امنیت شاهدیم.
وی افزود: سهم آمریکا از تولید ناخالص داخلی جهان 25 درصد است اما به دلیل درهم تنیدگی اقتصاد بین الملل، بیش از این در سیاست ها و اقتصاد جهانی دخالت می کند.
ماجدی افزود: امروز 80 درصد مراودات مالی جهان با دلار انجام می شود و سهم یورو نزدیک به 14 درصد است؛ از این رو آمریکا با استفاده از قدرت پولی دلار اجازه نمی دهد بانک های اروپایی با ایران کار کنند.
وی توضیح داد: بانک های بزرگ اروپایی از ترس از دست دادن بازار آمریکا حاضر به همکاری با ایران نیستند زیرا برخی از بانک های اروپایی از جمله دویچه بانک آلمان بیش از 80 درصد امور بانکی خود را با دلار انجام می دهد.
سفیر ایران در آلمان تاکید کرد: این امر سبب شده تا ایران، بانک هایی که دلار، سهم کمتری در سبد مراودات ارزی آنها دارد را متقاعد به همکاری با ایران کند.
وی افزود: از رقم 87 میلیارد دلاری که در 2 سال گذشته پس از رفع تحریم ها مبادله شده، بار اصلی به دوش بانک ملی هامبورگ و نیز «ایی.آی.آچ» بوده است.
وی، یکی از راهکارها برای رهایی از محدودیت های دلار را استفاده از یورو و جایگزینی کامل آن در تجارت خارجی با اروپا دانست و گفت: اصل تحریم های آمریکا این است که ایران حتی امکان تبدیل ارزش برابری یورو به دلار و سایر ارزها را نداشته باشد.
ماجدی تاکید کرد: اروپا باید فکری به حال خود کند که چرا باید آمریکا سهم بالایی در امور بانکی و مالی آن دارد؛ می توان گفت بر نظام پولی اروپا سیطره یافته است.
سفیر ایران در آلمان افزود: قراردادهای بسیاری برای پوشش دادن موسسه «هرمس» وجود دارد اما مشکل ما تامین فاینانس(مالی) است که باید برای آن فکری کرد.
وی گفت: اگر مشکل بانکی حل نشود، برجام اجرایی نمی شود.
وی در عین حال، ضرورت تطبیق با مقررات بانکی با دنیا و نیز عضویت در گروه ویژه اقدام مالی (اف ای تی اف) را یادآور شد و گفت: نباید با مسایل اقتصادی نظیر مبارزه با پولشویی و تطبیق با مقررات بین المللی سیاسی برخورد کنیم.

افزایش شمار بانک های آلمانی آماده همکاری با ایران
«اولریخ فون زانتیر» مدیر بخش موسسه مالی «کی.پی.ام.جی.ال» در آلمان نیز گفت: بیش از یک هزار بانک در آلمان فعالند که بسیاری از آنها آماده همکاری با ایران هستند.
وی به طرف های ایرانی توصیه کرد سراغ بانک هایی که با آنها همکاری می کنند، نروند زیرا شمار بانک هایی که تمایل همکاری با ایران دارند رو به افزایش است.
وی با بیان اینکه نرخ جرایم دادگاه های آمریکا برای بانک های اروپایی مهم است، گفت: امروز شعب بانک های ایرانی در آلمان حصور دارند و کار خود را پس از لغو تحریم ها از سر گرفته اند به طوری که بسیاری از امور متوقف شده در گذشته، اکنون در حال اجراست.
این مقام بانکی آلمانی، در عین حال ضرورت بروز رسانی سیستم بانکی ایران، تطبیق با مقررات پولشویی و شفافیت مالی را متذکر شد و گفت: صرف نظر از اینکه در آینده چه بر سر برجام خواهد آمد، می توان روابط مالی ایران و اروپا را توسعه داد.
وی از جمله مشکلات سیستم بانکی ایران را «پایین بودن نسبت کفایت سرمایه و غفلت از مدل های نوین کسب و کار» بیان کرد و گفت: از برنامه بانک مرکزی در اصلاح ترازنامه بانک ها استقبال می کنیم.

ضرورت داشتن برنامه های بانکی مختلف برای برجام
«بهروز عبدالوند» مدیر اجرایی شرکت دی.اف.دویچه فورتین» آلمان نیز در این همایش گفت: مهم نیست آمریکا برای برجام چه برنامه ای دارد، آنچه اهمیت دارد اینکه ما سناریوهای مختلفی داشته باشیم.
وی درباره تجارت با یورو نیز گفت: جدا شدن از دلار، ناگهانی رخ نمی دهد اما با مجموعه تحولات به سمت سیستم مالی جدید پیش می رویم.
عبدالوند اظهارکرد: اتحادیه اروپا قصد دارد در سال ۲۰۱۹ وزیر اقتصاد خارجی منصوب و سازوکار مستقلی همچون صندوق بین المللی پول ایجاد کند که راهگشا خواهد بود.
ششمین همایش تجاری و بانکی ایران - اروپا روزهای هشتم و نهم اردیبهشت در هتل اسپیناس پلاس تهران برپاست.

منبع:ایرنا

افزودن نظر جدید