- کد مطلب : 48795 |
- تاریخ انتشار : 25 مرداد, 1402 - 09:11 |
- ارسال با پست الکترونیکی
وامپاشی ۵۰۰۰ میلیاردی با سود صفر
صنعت نويس: این اظهارات ریاست بانک مرکزی راحتی خیال میدهد از بابت ورشکستگی بانکها و متوجه میشویم که اگر بانکها داراییهای خود را نقد کنند، برای پرداخت تسهیلات نیازی به استقراض از بانک مرکزی نخواهند داشت. منبع این داراییها همان سپردههای خردی هستند که از مردم جمع شدهاند، اما به جای تسهیلاتدهی، صرف خرید داراییهای مختلف به خصوص ملک و ساختمانسازی و تاسیس انواع شرکتها و بیمهها و هدایت تسهیلات به سمت موسسات خودی شدهاند.
بانکها و موسسات مالی گاهی هم شیطنت کردهاند و سپردهها را به جاهایی بردهاند که بازگشت نداشته یا کاهش ارزش پیدا کرده. به عبارت خودمانی، سپردههای مردم را سوزاندهاند. بانک مرکزی در چند نوبت ناچار شد چند ده هزار میلیارد تومان از منابع عمومی را به جبران خسارت مالباختگان موسسات مالی و اعتباری متخلف و فاسد اختصاص دهد. ریاست بانک مرکزی تا شهریور ماه به بانکهای ناتراز فرصت داده تا خودشان را اصلاح کنند. باید صبر کرد و نحوه برخورد بانک مرکزی با این ناترازان را دید.
مشکل نقدینگی بانکها فقط به تخلفات و شیطنتهای فوق محدود نیست. از یکطرف وقتی سود بانکی ۱۸درصد و نرخ تورم ۴۶درصد است سود حاصل از سپردهگذاری منفی ۲۸درصد است، لذا سپردهها از بانکها فراری هستند. مردم در این شرایط پولشان را برمیدارند و میبرند در بازار ارز و سکه و خودرو و مسکن تا از داشتههایشان در مقابل گردباد تورم محافظت کنند و با این کار البته به تورم این داراییها دامن میزنند. ورودی به بانکها سیر نزولی پیدا میکند.
از طرف دیگر به دلیل پایین بودن نرخ بهره وامها (نسبت به تورم) مردم برای دریافت وام از بانکها انگیزه پیدا میکنند. اگر بتوانید در شرایط تورم ۴۶درصدی، وامی از بانک بگیرید حتی با نرخ بهره مثلا ۳۰درصد، نانتان در روغن است و ۱۶درصد را به جیب میزنید. لذا فشار سنگینی بر بانکها هست برای دریافت وام، اعم از اینکه افراد و شرکتها واقعا به وام احتیاج داشته باشند و چه نداشته باشند. این یک کاسبی بیزحمت و پرسود است که باعث تسریع خروج منابع از بانکها میشود. بانکها برای تامین نیاز روزافزون وامخواهان دست در کیسه بانک مرکزی میکنند. اما مرغ دولت یک پا دارد و حاضر نیست از این رانتپاشی دست بکشد در حالی که افزایش نرخ سود بانکی یکی از ابزارهای موثر کنترل تورم است. اکثر کشورهای دنیا وقتی با تورم ناشی از جنگ اوکراین مواجه شدند به افزایش نرخ بهره اقدام کردند و معلوم نیست چرا سیاستگذاران وطنی از این تجارب درس نمیگیرند. در تایید این گزاره نگاهی به رابطه نرخ بهره و نرخ تورم در امریکا بیندازید. منحنی زیر به خوبی همبستگی این دو متغیر را در بازه زمانی یک ساله منتهی به ژوئن ۲۰۲۳ را نشان میدهد. دقت در این منحنی نشان میدهد که با کند شدن روند افزایش نرخ بهره در ماههای اخیر، نرخ تورم تمایل به صعود پیدا کرده است.
مثل روز روشن است که وقتی وام ۳۰درصدی میدهید، متناسب با آن تفاوت ۱۶درصدی، خلق پول میکنید و تورم را تشدید میکنید. درحالی که با نزدیک کردن نرخ بهره به نرخ تورم فشار مطالبه وام از روی بانکها برداشته میشود. اقدامی که به نظر نمیرسد در دستور کار دولت باشد. آنان که علیرغم صعود نرخ تورم، بر تثبیت این سودها اصرار میکنند، استدلالشان این است که نرخها را پایین نگه میداریم تا وام گرفتن برای تولیدکننده آسان بشود و به بنگاهها در تامین سرمایه در گردش کمک بشود. اما در عمل شاهد هستیم که اتفاق دیگری رخ میدهد. با افزایش نرخ تورم، برای دریافت وام ارزان به بانکها هجوم آورده میشود و آنها که وام میگیرند الزاما تولیدکننده نیستند. دستگاه اداری فشل دولتی (که بانکها هم بخشی از آن هستند) توان سرند کردن متقاضیان وام را ندارد. وام به خشک و تر هر دو تعلق گرفت و هنوز هم میگیرد. چگونه؟ بدینترتیب که در شرایط نرخ بهره پایین(تر از تورم)، تقاضا برای تسهیلات از عرضه پیشی میگیرد و امضای بانکداران یا صاحب منصبان دولتی که افراد و شرکتها را به بانک معرفی میکنند طلایی میشود و معمولا وام لذیذ به دست کسانی میرسد که توان خرید آن امضای طلایی را داشته باشند. نگاهی به فهرست (ناقص) ابربدهکاران بانکی نشان میدهد که برندگان این بازی، مردم عادی و شرکتهای معمولی نیستند بلکه وامگیرندگان کلان هستند که مابهالتفاوت فاحش نرخ بهره و نرخ تورم را به جیب میزنند. اگر هم وام را بر نگردانند راه مطمئنی برای وصول آنها نیست. مطالبات معوق زنجیری است به پای سیستم بانکی. آیا بانکها توانستهاند وامهای چند باره چند ده هزار میلیارد تومانی را از خودروسازان دولتی پس بگیرند.
نباید فراموش کرد که حجم زیادی از ناترازی بانکها به دلیل وامهای تکلیفی است که به دستور دولت ناچارند به پروژههای عمرانی بدهند. مشارکت اجباری در پروژههایی که عموما نرخ برگشت درست و درمانی ندارند و با طولانی شدن پروژه به محدوده ضرر وارد میشوند. یکی از بدیهیات علم مدیریت پروژه این است که طولانی شدن پروژه یعنی هزینه. در همین صنعت حمل و نقل نگاه کنید به پروژههای ساخت راهآهن میانه-تبریز، اصفهان-اهواز، رشت-انزلی و چابهار-زاهدان که عمر برخی آنها به چند دهه میرسد و نشان میدهد که علم مدیریت پروژه هرگز به دستگاه دولت راه نداشته و ندارد.
حالا تصورش را بکنید که ۵۰ فقره وام ۱۰۰ میلیارد تومانی برای خرید کشتی مسافری در میان باشد. جمعا ۵۰۰۰ میلیارد تومان با یک سال و نیم تنفس و با سود صفر. یک حمله گازانبری به منابع بانکی که در تاریخ بانکداری کشور کمسابقه است. سود صفر را مقایسه کنید با نرخ تورم ۴۶درصدی که بانک مرکزی برای سال قبل اعلام کرده است. اگر بخواهیم از تجارب گذشته درس بگیریم، سرنوشت این ۵۰ فقره وام، سرنوشت همان وامهای ارزانقیمت قبلی خواهد بود که شرحش در بالا رفت. این وامها، به نسبت آن ۴۶درصد اختلاف بین بهره صفر و نرخ تورم، خلق پول میکنند و به تورم دامن میزنند. آیا مسافرکشی دریایی میتواند حداقل ۴۶درصد بازگشت سرمایه داشته باشد؟ آیا چنین نرخ برگشت خارقالعادهای را در مسافرکشی ریلی و جادهای و هوایی سراغ داریم؟ با وجود چنین امتیاز شیرینی، علاوه بر معدودی شرکتهای کشتیرانی مسافری واقعی، لشکری از فرصتطلبان برای
به چنگ آوردن این وام ارزان هجوم خواهند کرد. همه وسوسه میشوند که وام را بگیرند و اگر توانستند به کارهای پرسود بزنند ازجمله در ساختمانسازی. در این شرایط سوال تین نیوز کاملا بجاست که وام ۱۰۰ میلیاردی خرید کشتی مسافری با سود صفر به چه کسانی پرداخت میشود؟ صاحبمنصبان دولتی چگونه متقاضیان را سرند میکنند؟ معیار حذف و قبول متقاضیان وام چیست؟ وام ارزان خودش چراغ سبز است به تخلف و تجربه نشان داده که دستگاههای نظارتی دولتی و بانکی از پس فرصتطلبان بر نمیآیند. اگر آن بدهکاران بانکی قبلی بتوانند وامهای کلان را نپردازند چرا این کشتیسواران نتوانند؟ تنها راه بیرون راندن فرصتطلبان از دایره تقاضای وام، نزدیک کردن بهره وام به نرخ تورم است. در این صورت فقط شرکت کشتیرانی واقعی برای وام درخواست خواهند داد. سود صفر نشان میدهد که این اقدام نه تنها در دستور کار دولت نیست بلکه حرکت در جهت عکس آن است.
جمعبندی و نتیجهگیری:
الف) تورم مادر مشکلات اقتصاد کشور است و مهمترین ماموریت دولت در شرایط کنونی پایین آوردن نرخ تورم است به هر قیمتی، حتی به قیمت رکود، ازجمله با افزایش نرخ بهره. شیوهای که در همه جای دنیا پیگیری شد و موفق بود. مسافرکشی دریایی و هر کاسبی دیگر وقتی شکل میگیرد و تداوم پیدا میکند که نرخ برگشت آن بیش از نرخ تورم باشد.
ب) وامپاشی ۵۰۰۰ میلیارد تومانی با سود صفر بر باد دادن منابع بانکی است، بر ناترازی نظام بانکی میافزاید و البته بر نرخ تورم.
اعتماد
آخرین اخبار
- باید قدر سرمایه های معنوی شهرستان را دانست
- پیش بینی شرکت مزاری از آینده بازار رمز ارز در سال ۲۰۲۵
- نرخ تورم آبان ماه اعلام شد
- بورس تا پایان سال سوپرایز می شود
- پیشبینی قیمت دلار تا پایان 1403
- گل گهر کارفرمای برتر سلامت محور کشور
- وزیر صمت با لباس گرم در پویش کاهش دو درجه ای سامانه های حرارتی
- تجلیل معاون رییس جمهور از مدیرعامل گل گهر
- پیش بینی همتی از قیمت بیت کوین
- دستاورد موفقیتآمیز گلگهر در کسب و استقرار استاندارد ISO 10015
- عرضه 1 میلیون قطعه سکه در بازار
- شرایط خرید سکه ضرب ۱۴۰۳ از مرکز مبادله اعلام شد
- کسب نشان زرین دوستاره برای گل گهر
- نایب قهرمانی گل گهر در مسابقات آتش نشانی معادن کشور
- دومین نمایشگاه نهضت تولید در معدن،صنایع معدنی کشور
- واحد چهارم گازی شرکت گهر انرژی سیرجان با شبکه سراسری سنکرون شد
- پیشبینی رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی ایران
- خودروهای برقی پلیس قابل "هک" نیستند
- میزان قطعی افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ اعلام شد
- تولید و بومی سازی شبیه ساز آموزشی اپراتوری بیل مکانیکی
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
- واردات موبایل یک میلیون دستگاه کم شد
- ابهامات مصوبه دریافت مابهالتفاوت ارز از واردکنندگان رفع شد
- فروش چارتری پروازهای اربعین ممنوع شد
- افزایش گرمای هوا در ایران ۲ برابر جهان
- ابلاغ آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان
- 10هزار خودرو وارد شد
- به "گالری آفتاب گناوه" اعتماد نکنید
- همه چیز به نفع طلا تمام خواهد شد
- چشمانداز اقتصادی بزرگترین اقتصاد اروپا
- عزاداری متمرکز کارکنان شرکت های منطقه معدنی و صنعتی گل گهر
- کینه شخصی سعید جلیلی با بیژن زنگنه مانع اجرای قرارداد کرسنت شد
- تجمع 15 هزار نفری ملت امام حسینی سیرجان در گهر پارک
- آگهي تمدید مهلت ثبت نام آزمون شناسايي و بکارگیری نیروی قراردادی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر و شرکت جهان فولاد سیرجان
- کسب تندیس شركت صنعتي برتر سرمايه گذار در انرژي هاي تجديد پذير در سال 1402-1401
- مدیرعامل و مدیران گل گهر رای خود را به صندوق انداختند
- ضربالاجل بورس به شرکتهای ایران خودرو و سایپا
- پلیس راهور: مشکلی با خودروهای وارداتی نداریم
- شما فرماندهان اقتصادی کشور هستید
- کسب نشان پنج ستاره تعالی HSE توسط شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- شرکت گل گهر و دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه همکاری امضا کردند
- سهمخواهي ايران خودرو و سايپا از بازار خودروهاي برقي
- ناگفتههای وزیر راه از سقوط بالگرد رئیسجمهور
- علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد
- 5 روز عزای عمومی در کشور
- رهبر انقلاب شهادت رئیس جمهور و هیات همراه را تسلیت گفتند
- هشدار سازمان غذا و دارو درباره یک داروی تقلبی
- فرمان مهم رئیس جمهور درباره واردات چای
- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
- چند توصیه درباره امنیت رمز عبور
- تورم ساخت مسکن و سه پیام
- توافق جدید صمت و زرگران
- صعود رمزارزها
- زمان آغاز عملیات اجرایی راه آهن رشت - آستارا
- افزایش جریمه های رانندگی به زودی
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- فروش خودروهای برقی از فردا
- چقدر وام ودیعه مسکن پرداخت شد؟
- پرداخت مالیات مشاغل در 15 قسط
- اعلام قیمت مصوب لاستیک
- واکنش هند به تهدیدهای آمریکا در مورد توافق چابهار
- زمان بازگشت نیروگاه بوشهر به مدار
- روند نزولی بورس متوقف شد؟
- انقلاب در موتور جستجوی گوگل
- افت حرارت پولی کشور
- سه سناریو درباره آینده واردات خودروهای کارکرده
- شنبه ها تعطیل شد
- برگزاری سومین همایش بزرگ دوقلوها و چندقلوهای سیرجانی
- فروردینماه پر رکورد گلگهر
- جزییات طرح یارانهای دولت برای دهکهای یک تا پنج
- فرش قرمز برای اسکناس درشت؟
- مراسم معارفه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برگزار شد
- برگزاری باشکوه شبهای قدر در مسجد گوهرشاد گهرپارک
- درآمد عملیاتی ۶۴هزار میلیارد تومانی گل گهر در سال ۱۴۰۲
- خبر وزیر اقتصاد از واردات ۲۰ هزار خودرو
- سکه به کانال تاریخی ۴۱ میلیون تومان رسید
- خبر مهم برای متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن
- سال پر رکورد گلگهر
- تحقق رشد تولید ١٧/٨ درصدی محصولات کنسانتره و گندلهی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- آمار عجیب از مصرف بنزین ایرانیها در نوروز
- آمار جدید واردات خودرو اعلام شد
- مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوتهبین است
- افتتاح دفتر نمایندگی اداره پست در منطقه گلگهر
- حضور نماینده سیرجان در گل گهر
- پاتک بانک مرکزی به متخلفان ارز مسافرتی
- نتایج تکمیل ظرفیت کنکور اعلام شد
- آغاز ثبتنام ۹ مدل خودروی وارداتی
- پیشبینی بازار سرمایه در سال آینده
- ورود سامانه بارشی جدید به کشور
- تعیین نرخ کرایه اتوبوس، تاکسی و مترو برای سال ۱۴۰۳
- پاسخ به 17 پرسش درباره کالابرگ الکترونیکی
افزودن نظر جدید