- کد مطلب : 28894 |
- تاریخ انتشار : 20 آبان, 1396 - 00:27 |
- ارسال با پست الکترونیکی
نرخ تورم خودرو کاهش یافت
تورم بخشی صنعت خودرو براساس بررسی قیمتی نهادههای تولیدی خودرو تعیین میشود؛ بهطوریکه بانک مرکزی و یا مرکز آمار ایران براساس بررسی نرخ تکتک عوامل تاثیرگذار بر قیمت خودرو به محاسبه تورمی این بخش میپردازد.
ازسوی دیگر، بررسی مرکز آمار ایران از شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت نشان میدهد، شاخص قیمت در بخش «تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر» در تابستان ۹۶ نسبت به شاخص فصل قبل ۳/ ۱ درصد افزایش یافته است؛ براین اساس تورم «تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر» توانسته رتبه پنجم تاثیرگذاری در افزایش شاخص کل بخش صنعت در فصل تابستان را به خود اختصاص دهد. در این بین اما رشته فعالیت «تولید وسایل نقلیه موتوری» با افزایش ۴/ ۱درصدی نسبت به فصل قبل، بیشترین تاثیر را در افزایش شاخص این بخش داشته است.در حالی گروه وسایل نقلیه موتوری تریلر و نیمتریلر تاثیر جدی در افزایش شاخص بخش صنعت داشته است که بررسی نرخ تورم تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیمتریلر در سه سال گذشته روند نزولی را نشان میدهد؛ بهطوریکه مقایسه نرخ تورم تابستان ۹۶ با تابستان ۹۳ نشان میدهد، نرخ تورم بخش خودرو ۹۵ درصد کاهش داشته است.
براساس بررسیهای مرکز آمار ایران، نرخ تورم بخش «تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر» در تابستان سال ۹۳ به میزان ۵/ ۲۰ درصد بوده است که بالاترین نرخ طی سه سال گذشته است. هرچند مهمترین دلیل بالابودن نرخ تورم در سال ۹۳ الزامی شدن نصب برخی آپشنها چون ایربگ و تجهیز خودروها به سیستم یورو ۴ بوده، اما بهدنبال بهبود فضای اقتصادی کشور در سال ۹۴، نرخ تورم بخش خودرو با کاهش ۵/ ۱۵ واحد درصدی به ۵ درصد در تابستان این سال رسیده است. روند نزولی تورم در این بخش در سالهای بعدی نیز ادامه داشته است؛ بهطوریکه تورم ۴ درصدی تابستان ۹۵ نسبت به تابستان ۹۴ نیز حکایت از کاهش یک درصدی تورم این بخش دارد. کاهش نرخ تورم در فصلهای پاییز و زمستان ۹۵ و بهار ۹۶ نیز ادامه داشته است تا اینکه نرخ تورم بخش خودرو در تابستان ۹۶ به ۱/ ۱ درصد رسیده است؛ در انتها مقایسه نرخ تورم تابستان ۹۶ با تابستان ۹۵ نشان از کاهش ۹/ ۲ واحد درصدی نرخ تورم بخش خودرو میدهد.
نرخ تورم خودرو از آن رو اهمیت دارد که یکی از مولفههای جدی در قیمتگذاری خودرو از سوی شورای رقابت، نرخ تورم بخشی خودرو است. از آنجا که شورای رقابت در فرمول قیمتگذاری خود علاوهبر بهرهوری و کیفیت توجه بسیاری به نرخ تورم دارد؛ بنابراین روند نزولی یا صعودی نرخ تورم به معنای تاثیر آن بر قیمت خودرو است. به عقیده کارشناسان مهمترین دلایل در کاهش تورم این بخش بهبود فضای اقتصادی کشور و اجرای سیاستهایی است که موجب نظمبخشی به اقتصاد کشور شده است. مجموع این عوامل در کنار تثبیت نرخ ارز موجب شده که قیمت مواد اولیه و کالاهای واسطهای کاهش پیدا کند و این موضوع اثر خود را بر تورم بخش خودرو برجای بگذارد. با این حال اما خودروسازان هر سال درخواست افزایش قیمت خود را به شورای رقابت ارائه میکنند. این در شرایطی است که طبق گزارش مرکز آمار ایران که اخیرا منتشر شده تورم بخشی خودرو از پاییز ۹۳ روند کاهشی داشته است. با این وجود خودروسازان یکی از دلایل افزایش قیمت تمام شده محصولات خود را افزایش نرخ تورم عنوان میکنند. بر همین اساس نیز در تابستان سالجاری نیز شورای رقابت با افزایش قیمت خودروهای داخلی بنا به درخواست خودروسازان موافقت کرد. در شرایطی که تغییرات نرخ تورم خودرو از سال ۹۳ روند کاهشی است، اما این پرسش وجود دارد که چرا خودروسازان هر سال تقاضای افزایش قیمت محصولات خود را به شورای رقابت ارسال میکنند؟
عوامل موثر بر تورم بخشی صنعت خودرو
شورای رقابت هر سال براساس مولفههایی تعیین شده، به تعیین قیمت خودرو میپردازند. یکی از مولفههای اساسی تغییرات قیمت خودرو، نرخ تورم صنعت خودرو است؛ بنابراین از آنجا که یکی از دلایل افزایش قیمت خودروهای تولید داخل، بالا رفتن تورم نهادههای تولید است، شورای رقابت هر سال از بانک مرکزی درخواست میکند که براساس سبد هزینههای تولید، شاخص تورم بخشی صنعت خودرو را مشخص کند. بانک مرکزی و نهادهای دیگری چون مرکز آمار ایران نیز به منظور محاسبه نرخ تورم هر بخش به بررسی نهادهای تولید در آن بخش میپردازند. بهطور مثال اگر در تورم عمومی یک سبد بسیار بزرگ از کالاها در نظر گرفته میشود که رقم آن براساس قیمت کالاهای موردنظر در شهرهای مختلف بررسی میشود، اما در تورم بخشی صنعت خودرو، تنها سبد کالای نهادههای خودرو است که ریز آن نزدیک به ۱۰۰ قلم کالا میرسد. بنابراین براساس تغییراتی که در قیمت نهادههای مربوط به این کالا صورت میگیرد، نرخ تورم بخشی صنعت خودرو محاسبه میشود. از جمله عوامل موثر در نرخ تورم بخشی صنعت خودرو قیمت مواد اولیه و واسطهای است که در این صنعت مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله این مواد میتوان به مواد پتروشیمی، فولاد، مس، روی، آلومینیوم اشاره کرد که قیمت آنها در کاهش یا افزایش نرخ تورم بخش خودرو اثر جدی دارد. در این میان اما نوسانات نرخ ارز و از سوی دیگر هزینههایی همچون آب و برق وگاز نیز در این نرخ تاثیرگذار بوده است.در این مورد، سعید مدنی، کارشناس صنعت خودرو در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» با اشاره به اینکه هر تغییری در قیمت مواد اولیه و قطعات اثر خود را بر قیمت تمام شده خودرو برجای میگذارد، میگوید: علاوهبر این موارد، افزایش نرخ دستمزد، قیمت انرژی، افزایش نرخ مالیات، بیمه و غیره در هزینه تمام شده خودرو موثر است. بنابراین قیمت خودرو از عوامل متعددی تاثیر میپذیرد که مجموعه این عوامل زمینه افزایش قیمت و بالا رفتن تورم این بخش را موجب میشوند.وی تاکید میکند: وقتی خودروساز مواد اولیه و قطعات را نسبت به سال گذشته گرانتر میخرد مشخص است که در کنار آن هزینههای دیگری نیز شکل میگیرد؛ بنابراین قیمت خودرو با افزایش مواجه میشود. تغییرات هرچند اندک در نرخ تورم بخش خودرو نشان میدهد که قیمت تمام شده خودرو برای خودروساز در حال افزایش است.
پیشبینی روند کاهشی نرخ تورم
نرخ تورم عمومی کشور در چهار سال گذشته و با روی کار آمدن دولت یازدهم و امضای توافق هستهای همواره روندی کاهشی داشته است. همین موضوع موجب شده بسیاری از مردم انتظار کاهش قیمت بسیاری از محصولات در بازار را داشته باشند. از آنجا که خودرو نیز یکی از کالاهای مورد توجه مردم است که در سالهای تحریم افزایش دو و نیم برابری داشته است؛ بنابراین بهدنبال توافق هستهای و تداوم روند کاهشی نرخ تورم عمومی، بسیاری از مردم امید داشتند، قیمت خودروهای تولیدی در کشور کاهش پیدا کند. حال آنکه به اعتقاد بسیاری از کارشناسان تصور عمومی کاهش نرخ تورم و کاهش قیمت کالاها شاید خیلی صحیح نباشد؛ کاهشی بودن نرخ تورم به معنای آن است که اگر در سال ۹۳ تورم بخش خودرو ۵/ ۲۰ درصد بود؛ بنابراین در این سال ۵/ ۲۰درصد بر هزینه تمام شده خودرو اضافه شده است؛ از آنجا که در تابستان امسال تورم بخش خودرو به ۱/ ۱ درصد رسیده است به معنی آن است که تورم بخش خودرو به میزان ۱/ ۱ بر قیمت کالاهای مورد استفاده در این بخش تاثیرگذار است. اگر تورم در پاییز و زمستان سالجاری نیز برهمین منوال پیش برود؛ بر این اساس خودروسازان در سال آینده نمیتوانند همچون سالهای گذشته بر افزایش قیمت خودرو از ناحیه تورم بخشی صنعت خودرو مانور دهند؛ چراکه تورم یک درصدی امسال در صورت کم کردن نمرات منفی کیفی و نبود بهرهوری صفر میشود و ادعای خودروسازان برای افزایش قیمت مورد قبول واقع نمیشود. در این بین اما نباید فراموش کرد کاهش جدی تورم بخش خودرو نیز به معنی کاهش قیمت خودرو نیست؛ چراکه نرخ تورم همچنان در این بخش مثبت است.
در این مورد حسن کریمیسنجری، کارشناس صنعت خودرو در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» با بیان اینکه صنعت خودروی کشورمان بهدلیل عدم برخورداری از یک بازار آزاد برای تولید و فروش خودرو و همچنین دولتی بودن تاکنون نتوانسته براساس استانداردهای جهانی قیمت محصولات خود را مشخص کند، میگوید: هر چند تورم صنعت خودرو بیش از عددی است که بر قیمت خودرو اعمال میشود، اما همواره دخالت شورا و مقاومت مشتریان موجب میشود که شورا افزایش قیمت را متناسب با نرخ تورم دنبال نکند. وی با بیان اینکه علاوهبر نرخ تورم، بخشی از عملیات در شرکتهای خودروسازی با هزینه بالاتر از حد استاندارد انجام میشود، میگوید: بهرهوری پایین خودبه خود در افزایش قیمت تمام شده اثر میگذارد. از سوی دیگر گران خریدن برخی از کالاها در شرکتهای خودروساز موجب میشود، قیمت تمام شده با قیمت بالاتری به دست مشتری برسد؛ بنابراین اگر با همین روند ادامه دهیم بهدلیل دو محدودیت عدم توانمندی شرکتهای خودروساز و محدودیت نرخگذاری باعث میشود قیمت خودرو فریز شود و تولید برخی از خودروها با زیان مواجه شود که این منجر به کاهش حاشیه سود شرکتهای خودروساز میشود.
وی در پاسخ به این سوال که اگر تورم بخش خودرو در سالجاری با همین منوال یعنی ۱/ ۱درصد پیش برود چه اتفاقی روی میدهد، میگوید: در واقع در چنین حالتی افزایش قیمت در خودرو نخواهیم داشت.کریمیسنجری معتقد است: اگر در مجموع عوامل مؤثر در قیمت تمام شده خودرو از جمله حقوق و دستمزد، مواد اولیه نظیر فولاد، مواد شیمیایی، قطعات، همچنین نرخ برابری ارزهای خارجی در مقایسه با ریال (که البته بسته به اینکه چند درصد مواد و قطعات یک خودرو با ارزخارجی تامین می شوند که در هر خودرو متفاوت است) قیمت انرژی و... افزایش داشته باشیم ولی بهدلیل دخالت دستوری شورای رقابت، شرکتهای خودروساز نتوانند برابر با تورم ایجاد شده قیمت را افزایش دهند؛ یعنی خودروسازان به اندازه تورم واقعی دچار زیان به اندازه تورم اصطلاحا سرکوب شده در این محدوده زمانی میشوند.
دنیای اقتصاد
آخرین اخبار
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
- واردات موبایل یک میلیون دستگاه کم شد
- ابهامات مصوبه دریافت مابهالتفاوت ارز از واردکنندگان رفع شد
- فروش چارتری پروازهای اربعین ممنوع شد
- افزایش گرمای هوا در ایران ۲ برابر جهان
- ابلاغ آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان
- 10هزار خودرو وارد شد
- به "گالری آفتاب گناوه" اعتماد نکنید
- همه چیز به نفع طلا تمام خواهد شد
- چشمانداز اقتصادی بزرگترین اقتصاد اروپا
- عزاداری متمرکز کارکنان شرکت های منطقه معدنی و صنعتی گل گهر
- کینه شخصی سعید جلیلی با بیژن زنگنه مانع اجرای قرارداد کرسنت شد
- تجمع 15 هزار نفری ملت امام حسینی سیرجان در گهر پارک
- آگهي تمدید مهلت ثبت نام آزمون شناسايي و بکارگیری نیروی قراردادی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر و شرکت جهان فولاد سیرجان
- کسب تندیس شركت صنعتي برتر سرمايه گذار در انرژي هاي تجديد پذير در سال 1402-1401
- مدیرعامل و مدیران گل گهر رای خود را به صندوق انداختند
- ضربالاجل بورس به شرکتهای ایران خودرو و سایپا
- پلیس راهور: مشکلی با خودروهای وارداتی نداریم
- شما فرماندهان اقتصادی کشور هستید
- کسب نشان پنج ستاره تعالی HSE توسط شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- شرکت گل گهر و دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه همکاری امضا کردند
- سهمخواهي ايران خودرو و سايپا از بازار خودروهاي برقي
- ناگفتههای وزیر راه از سقوط بالگرد رئیسجمهور
- علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد
- 5 روز عزای عمومی در کشور
- رهبر انقلاب شهادت رئیس جمهور و هیات همراه را تسلیت گفتند
- هشدار سازمان غذا و دارو درباره یک داروی تقلبی
- فرمان مهم رئیس جمهور درباره واردات چای
- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
- چند توصیه درباره امنیت رمز عبور
- توافق جدید صمت و زرگران
- صعود رمزارزها
- زمان آغاز عملیات اجرایی راه آهن رشت - آستارا
- افزایش جریمه های رانندگی به زودی
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- فروش خودروهای برقی از فردا
- چقدر وام ودیعه مسکن پرداخت شد؟
- پرداخت مالیات مشاغل در 15 قسط
- اعلام قیمت مصوب لاستیک
- واکنش هند به تهدیدهای آمریکا در مورد توافق چابهار
- زمان بازگشت نیروگاه بوشهر به مدار
- روند نزولی بورس متوقف شد؟
- انقلاب در موتور جستجوی گوگل
- افت حرارت پولی کشور
- سه سناریو درباره آینده واردات خودروهای کارکرده
- شنبه ها تعطیل شد
- برگزاری سومین همایش بزرگ دوقلوها و چندقلوهای سیرجانی
- فروردینماه پر رکورد گلگهر
- جزییات طرح یارانهای دولت برای دهکهای یک تا پنج
- فرش قرمز برای اسکناس درشت؟
- مراسم معارفه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برگزار شد
- برگزاری باشکوه شبهای قدر در مسجد گوهرشاد گهرپارک
- درآمد عملیاتی ۶۴هزار میلیارد تومانی گل گهر در سال ۱۴۰۲
- خبر وزیر اقتصاد از واردات ۲۰ هزار خودرو
- سکه به کانال تاریخی ۴۱ میلیون تومان رسید
- خبر مهم برای متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن
- سال پر رکورد گلگهر
- تحقق رشد تولید ١٧/٨ درصدی محصولات کنسانتره و گندلهی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- آمار عجیب از مصرف بنزین ایرانیها در نوروز
- آمار جدید واردات خودرو اعلام شد
- مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوتهبین است
- افتتاح دفتر نمایندگی اداره پست در منطقه گلگهر
- حضور نماینده سیرجان در گل گهر
- پاتک بانک مرکزی به متخلفان ارز مسافرتی
- نتایج تکمیل ظرفیت کنکور اعلام شد
- آغاز ثبتنام ۹ مدل خودروی وارداتی
- پیشبینی بازار سرمایه در سال آینده
- ورود سامانه بارشی جدید به کشور
- تعیین نرخ کرایه اتوبوس، تاکسی و مترو برای سال ۱۴۰۳
- پاسخ به 17 پرسش درباره کالابرگ الکترونیکی
- بی محلی خودروسازان به قطعه سازهای داخلی
- پژوپارس به آخر خط رسید
- مجمع عمومی فوقالعاده شرکت گلگهر برگزار شد
- زوایای ناپیدای حراج سکه
- سیف، اقدام بانک مرکزی را پسندید
- سیل در سیستان/عکس
- مسدودی 10 روزه جاده چالوس و آزادراه تهران_شمال
- رتبه ایران در تولید گاز
- واردات خودرو فقط با کارت بازرگانی
- عرضه کنسرو ماهی با ۱۵ درصد تخفیف
- بارش دوباره در کشور
- کارنامه مردود دولت در واردات خودرو
- تداوم افزایش درآمد عملیاتی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- چگونه خودرو مزایده ای بخریم؟+ شرایط
- ارزش آلتکوینها بهزودی از مرز ۳ تریلیون دلار خواهد گذشت!
- تخصیص ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی در سال جاری
- بازدید رئيسجمهور از دستاوردهای گل گهر حوزه بومیسازی و اقتصاد دانشبنیان
- ۱۰ اقتصاد برتر دنیا در سال ۲۰۲۴
- ثبت رشد 52 درصدی کنسانتره مولیبدن در کارنامه 10 ماه شرکت ملی مس
- درخشش گل گهر در چهارمین جشنواره اینوماین (INNOMINE)
- استمرار افزایش درآمد عملیاتی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
افزودن نظر جدید