قیمت ارز در تابلو صرافی‌ها مخفی شد

مشاهدات میدانی از بازار ارز حاکی از آن است که تقاضای چندانی در بازار آزاد وجود ندارد. با اینحال، نرخ‌ها در بازار گم است، یک نرخ برای دلالان کنار خیابان است، یک نرخ روی تابلوی صرافی‌ها درج می‌شود و یک نرخ هم درون صرافی‌ها شنیده می‌شود.

به گزارش صنعت نویس،بازار ارز در روزهایی که رکوردهای جدیدی را ثبت می‌کند، به نظر عمق بالایی ندارند. بازار از شلوغی خاصی برخوردار نیست. در حالی که در هفته گذشته، زمانی که قیمت در بازار آزاد در محدوده 25,500 تومان حرکت می‌کرد، شلوغی بیشتری در بازار حس می‌شد. آنچه که در درجه اول جلب توجه می‌کند، وجود نرخ‌های مختلف در بازار است. معمولا زمانی که بازار نوسان کمی دارد، نرخ تمامی صرافی‌ها روی تابلو نزدیک است. اما این روزها که بازار در نوسان به سر می‌برد، نرخ روی تابلو صرافی‌ها نیز از 23 هزار تومان تا 23,800 تومان متفاوت است. نکته جالب‌تر اینکه به نرخ روی تابلو هم نمی‌توان اتکا کرد و برای بدست آوردن نرخ فروش هر صرافی، باید به داخل صرافی رفت؛ تابلو یک عدد می‌گوید و صراف عدد دیگر.

در قیاس با هفته گذشته که صف‌های طویلی در بازار تشکیل شده بود، نقطه تفاوت در حذف سهمیه 2200 دلاری برای هر فرد است. چرا که اکنون نیز فاصله صرافی از بازار آزاد همچنان قابل توجه است.

با اینحال، برخی گمانه‌زنی می‌کنند که همین مسئله موجب فشار تقاضا بر بازار شده و بازار سقف جدید 26 هزار تومان را شکسته است. اما مشاهدات میدانی خلاف این را ثابت می‌کند. به نظر می‌آید حضور دلالان در بازار پررنگ‌تر از حضور متقاضیان است. هر چند اطلاعات دقیقی از حجم تقاضا در بازار غیررسمی در دسترس نیست، اما حداقل گشتی در بازار این حس را می‌دهد که سمت تقاضا هنوز تحریک نشده است.

اگر این فرضیه درست باشد، آنچه که اتفاقات بازار را در 2 روز اخیر توضیح خواهد داد، مشکل در سمت عرضه و حواله است. برخی از معامله‌گران سخنان رئیس کل بانک مرکزی در روزهای گذشته را نشانی بر همین فرضیه می‌دانند. عبدالناصر همتی در پستی اشاره کرده بود که اقتصاد تحت شدیدترین فشارها قرار دارد و هدف اصلی بانک مرکزی ، کنترل تورم و دستیابی به پایداری بازارها و تامین ارز برای ملزومات مردم، است. از همین صحبت‌ها، برخی معامله‌گران به این نتیجه رسیدند که ذخایر ارزی تحت فشار است. علاوه بر این، جلسه دیروز رئیس کل بانک مرکزی با صادرکنندگان نیز با یک نرمش قابل توجه همراه بود که به برخی این حس را داد که سیاستگذار با تاکتیک جدید، به دنبال بازگشت هر چه سریعتر ارز صادراتی است.

اما سخنان همتی، نشان می‌دهد که مبادلات در سامانه نیما به سطح قابل قبولی رسیده و عرضه از تقاضا پیش افتاده است. به گفته او در روز شنبه 128 میلیون دلار در سامانه نیما عرضه شده که بیش از ۷۰ میلیون دلار آن معامله شده است. بر همین اساس در این روز ها متوسط عرضه ارز در نیما به صورت روزانه 100میلیون دلار بوده است. این سخنان حاکی از آن است که عرضه ارز به مقدار کافی انجام شده است.

برخی نیز بر این باورند که نزدیک شدن موعد ریسک‌های سیاسی موجب پدید آمدن نرخ‌های بالا در بازار آزاد شده است. با اینحال آخرین سیگنالی که در زمینه مکانیزم ماشه نیز مخابره شد، حمایت اروپا از ایران بود. اما بازار آزاد نشان می‌دهد که انتظارات در جهت منفی در حال گسترش است.

پرچم‌دار انتظارات منفی، بازار سکه بوده است که جلوتر از دلار روند افزایشی را آغاز کرده بود. سکه در آخرین روز هفته گذشته 12 میلیون تومان را رد کرد و تا این لحظه، از 12,400 هزار تومان نیز گذشته است. با توجه به بسته بودن بازار جهانی و ثابت بودن بهای هر اونس، می‌توان گفت که نرخ دلار در بازار آزاد از دوربین سکه، 27 هزار تومان را نیز لمس کرده است. اگر هوش مصنوعی سکه همچون روزهای گذشته کار کند، این بار نیز باید دلار در ریلی که فلز زرد داخلی برای آن چیده، حرکت کند. اما اگر از دوربین درهم نگاه شود، دلار سر جایش ایستاده است.

تکنیکالیست‌ها معتقدند تثبیت دلار بالای مرز 26,300 تومان، موتور دلار را برای 27,400 و در مقصد بعدی 29 هزار تومان تنظیم خواهد کرد. آنچه که سناریو آنها را تحت شعاع قرار می‌دهد، واکنش دفعی بازارساز و برطرف شدن مشکلات سمت عرضه است.
اقتصادنیوز

برچسب‌ها :

افزودن نظر جدید