فعالیت مسافری سه بندر افزایش یافت

گردشگری دریایی آماری که سازمان بنادر از فعالیت مسافری بنادر منتشر کرده حاکی از آن است که در 6 ماه نخست امسال ۹ میلیون و ۷۸ هزار و ۸۶۸ نفر در هفت بندر مسافری ایران جابه‌جا شدند که افزون بر ۸۳ درصد این فعالیت در بندر قشم رخ‌داده است و به‌این‌ترتیب بندر قشم، مقام نخست بنادر مسافری را برای خود حفظ کرده است.

صنعت نویس: آمار منتشر شده از سوی سازمان بنادر و دریانوردی کشورمان در خصوص فعالیت مسافری بنادر در نیمه نخست‌سال جاری، حاکی از افزایش فعالیت مسافری سه بندر است.

به گفته وزیر راه و شهرسازی سهم ایران از مسافرت و گردشگری دریایی مناسب نیست و وی بارها خواستار هماهنگی بیشتر سازمان بنادر با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برای فعال‌سازی توریسم دریایی شده بود و در سخنرانی هایش تاکید کرده بود که باید از ظرفیت‌های دریا بیش از پیش استفاده شود.

اسفند ماه سال گذشته بود که او در مراسم بهره‌برداری از بزرگترین پایانه مسافری دریایی کشور در بندر شهید حقانی بندرعباس، انتقاد کرد که از ظرفیت گردشگری مسافری دریایی آنچنان که باید در کشور استفاده نمی‌شود و در عین حال این خبر را داد  که خوشبختانه سازمان بنادر و دریانوردی طی دو سال و نیم گذشته تمرکز خوبی در این حوزه داشته و ما امروز شاهد افتتاح بزرگترین پایانه مسافری دریایی کشور در بندرعباس هستیم.

وزیر راه و شهرسازی گفته بود که گام بعدی سازمان بنادر و دریانوردی باید هماهنگی با سازمان گردشگری و میراث فرهنگی باشد تا توریسم دریایی و تفریحات و ورزش های آبی در ایران فعال شود و شاهد سفرهای دریایی دورتر از ساحل جزایر ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس باشیم.

آماری که سازمان بنادر از فعالیت مسافری بنادر منتشر کرده حاکی از آن است که در شش ماهه امسال ۹ میلیون و ۷۸ هزار و ۸۶۸ نفر در هفت بندر مسافری ایران جابه‌جا شدند که افزون بر ۸۳ درصد این فعالیت در بندر قشم رخ‌داده و به‌این‌ترتیب بندر قشم، مقام نخست بنادر مسافری را برای خود حفظ کرده است.

با این حال در مدت‌زمان یادشده، هفت میلیون و ۵۶۴ هزار و ۹۳۳ نفر در بندر قشم از مسیر دریایی جابه‌جا شدند که این آمار نسبت به مدت‌زمان مشابه سال گذشته حدود سه درصد کاهش‌یافته است. در شش‌ماه نخست امسال، بندر شهید حقانی که به لحاظ تعداد جابه‌جایی مسافران از راه دریایی در مقام دوم بنادر مسافری قرار دارد مبدأ و یا مقصد یک‌میلیون و ۳۳۲ هزار و ۶۱ مسافر بوده است.

فعالیت مسافری این بندر در مدت‌زمان یادشده دو درصد کاهش را ثبت کرده است.

جابه‌جایی ۵۸ هزار و ۹۲۷ نفر از طریق راه دریایی در بندر بوشهر نیز منجر به کاهش هفت‌درصدی فعالیت این بندر در نیمه نخست امسال شده است. این بندر در رتبه سومین بندر مسافری قرار دارد.

بندر گناوه که بیشترین افزایش را در همین بازه زمانی به نام خودکرده و در مقام چهارمین بندر است، محل تردد ۴۶ هزار و ۲۱۰ مسافر دریایی بوده است. فعالیت مسافری این بندر نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۹ درصد افزایش داشته است.

هم چنین این گزارش اذعان دارد که در نیمه نخست امسال، بندرلنگه به عنوان پنجمین بندر مسافری کشور با تردد ۳۰ هزار و ۶۳۷ نفر، افزایش ۱۴ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرده است.بندر خرمشهر نیز به‌واسطه جابه‌جایی ۲۶ هزار و ۶۶ مسافر دریایی در رتبه ششمین بندر مسافری ایران نشسته است. فعالیت مسافری این بندر حدود یک درصد نسبت به مدت‌زمان مشابه سال گذشته کاهش داشته است.

دیگر بندر مسافری ایران بندر شهید باهنر است که در نیمه نخست امسال محل تردد ۲۰ هزار و ۳۴ مسافر از راه دریا بوده است. فعالیت این بندر نسبت به مدت‌زمان مشابه سال گذشته دو درصد افزایش‌یافته است.

راه‌اندازی دو خط تجاری و مسافری بین بندر شهید باهنر با خصب و شناس عمان از جمله اقدامات مهمی بود که اوایل مهر امسال و در راستای تاکیدات وزیر راه و شهرسازی مبنی بر گسترش سفرهای دریایی انجام گرفت.

محمد محسنی، مدیر اداره بنادر و دریانوردی شهید باهنر در مراسم افتتاحیه این خط گردشگری با اشاره به تاکیدات مکرر وزیر راه و شهرسازی مبنی بر ضرورت تقویت گردشگری دریایی در منطقه خلیج فارس، گفته بود: با توجه به قرابت های فرهنگی و اجتماعی استان هرمزگان با استان (مسندم) عمان، رونق بخشی در حوزه تجارت و مسافرت‌های دریایی بین این دو کشور خصوصا از طریق بندر مهم و چند منظور شهید باهنر جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.

کارشناسان معتقد هستند که کشورهای حوزه خلیج فارس با داشتن سهم کمی از آب‌های منطقه، رقیب جدی کشورمان در گردشگری دریایی شده اند به طوری که امارات طی دوره‌ای هفت ساله در سال ۲۰۱۲ توانسته حدود ۶۰۰ هزار گردشگر دریایی را صرفا از طریق پهلو گرفتن کروزهای مسافری پذیرایی کند؛ کشور عمان با حذف تشریفات دریافت روادید برای گردشگرانی که از طریق دریا وارد خاک این کشور می‌شوند، تسهیلات فراهم کرده است  و رقیبی دیگر به شمار می رود و در هر ماه شاهد توقف کروز های قاره پیما در بنادر کشورهای همسایه هستیم.

بر همین اساس گفته می شود که برای رقابت با این گردشگری دریایی در این کشورها نیازمند توجه جدی و کشاندن پای سرمایه گذاران بخش خصوصی به دریاها و بنادر کشورمان هستیم. موضوعی که این روزها به اولویت اصلی سازمان بنادر و دریانوردی کشورمان تبدیل شده است و به گفته ی محمد سعیدنژاد قرار است بنادر کشور برای میزبانی مسافران و گردشگران بیشتری آماده شود.

میزان

برچسب‌ها :

افزودن نظر جدید