عواقب قطع برق صنایع

صنعتگران این روزها در کنار محدودیت‌های مالی، کسادی بازار و مشکل تأمین مواد اولیه با معضل دیگری به نام قطعی برق نیز دست و پنجه نرم می‌کنند که به گفته فعالان صنعت اگر این مشکل ادامه دار باشد، عاملی برای کمبود برخی کالاها و گرانی خواهد شد.
عواقب قطع برق صنایع

به گزارش صنعت نویس،هرچند به گفته رامین فرج سرپرست شرکت توزیع برق البرز، بر اساس مصوبات ابلاغ شده از سوی وزارت نیرو، شاهد خاموشی روزانه در برخی از واحدهای صنعتی بزرگ کشور مثل فولاد و سیمان هستیم و اگر خاموشی واحدهای صنعتی بزرگ به خصوص در روزهای اوج مصرف جوابگوی نیاز موجود نباشد، برنامه خاموشی برای صنایع کوچکتر هم اعمال می‌شود، اما فتحعلی محمدزاده معاون سازمان صنایع کوچک می‌گوید: شهرک‌های صنعتی از شمول اعمال خاموشی برق معاف شده‌اند، از این رو قرار شد برق صنایع بزرگ قطع شود تا تامین برق صنایع کوچک به مشکل نخورد.

محمدزاده در مورد معافیت شهرک‌های صنعتی از قطع برق، اظهار داشت: طبق تبصره ۳ ماده ۳ مصوبه شانزدهم تیرماه امسال هیأت وزیران، شهرک‌های صنعتی از شمول اعمال خاموشی برق معاف شدند.

وی افزود: وزیر نیرو به وزیر صمت اعلام کرد که واحدهای صنعتی باید به اندازه ۴ هزار مگاوات به کاهش مصرف برق کمک کنند. از این رو با توجه به اینکه دیماند مصرف برق در ۸۲۸ شهرک صنعتی ۹ هزار و ۹۴۱ مگاوات برق است، اما نسبت به صنایع بزرگ، اشتغال‌زایی بالایی دارند و تعداد زیادی واحد صنعتی در این شهرک‌ها فعال هستند، مقرر شد برق صنایع بزرگ همچون فولاد و سیمان قطع و برق صنایع کوچک تأمین شود.

به گفته وی، بیش از ۴۸ هزار واحد بهره‌بردار در شهرک‌های صنعتی سراسر کشور وجود دارند که ۹۶۰ هزار نفر در آنها مشغول به کار هستند. شهرک‌ها و نواحی صنعتی به ازای هر مگاوات برق زمینه اشتغال ۹۶ نفر را فراهم کرده‌اند.

محمدزاده ادامه داد: از ۱۶ تیر ماه جاری این مصوبه قابل اجرا و اعمال است، اما بعضاً شاهد عدم اجرا در برخی از استان‌ها هستیم، اما طی نامه‌ای به استانداران اعلام کردیم که این مصوبه باید حتماً اجرایی شود.

در این شرایط قطع برق صنایع مختلف همچنان ادامه دارد و این موضوع باعث کاهش تولید برخی واحدهای صنعتی شده که به گفته کارشناسان ممکن است کمبود برخی محصولات را در بازار به همراه داشته باشد.

عبدالرضا مصری، نایب ‌رییس مجلس در این مورد، قطعی برق صنایع را عاملی برای گرانی سیمان، فولاد و سایر کالاهای مهم در آینده نزدیک دانست و گفت: تولید کشور امروز می‌توانست وضع بهتری داشته باشد، اما علاوه بر مشکلات سابق، اکنون مشکل تامین برق به مشکل مادر تبدیل‌ شده است.

وی با اشاره به تعطیلی کارخانه‌های تولید سیمان و فولاد به دلیل قطعی برق ، افزود: با تعطیلی این کارخانه‌ها سایر صنایع و کسب‌ و کارهای وابسته‌ هم به تعطیلی کشیده می‌شوند.مثلاً واحدهای تولید بتن آماده هم‌اکنون سیمانی برای تهیه و تولید بتن ندارند.

وی گفت: با توجه به این‌که واحدهای تولیدی برق خود را از طریق بورس و به‌ صورت یکجا خریداری کرده‌اند، حتی در صورت عدم مصرف آن، مجبورند پول برق را پرداخت کنند، یعنی واحدهایی که به‌ صورت اختیاری اقدام به قطع برق خود کرده‌اند نیز باید پول برق مصرف‌ نشده را پرداخت کنند.

مصری اضافه کرد: البته این‌ موضوع را پیگیری کردیم که وزارت نیرو پول آن بخش از برق مصرف نشده را از واحدهای تولیدی دریافت نکند.

عبدالوهاب سهل آبادی، رئیس خانه صنعت معدن و تجارت نیز در این مورد گفت: آقای جهانگیری معاون اول رئیس جمهور معتقد است در شرایط فعلی صنایع باید میزان فعالیت خود را کاهش دهند تا مشکل برق برطرف شود، اما سوال اینجاست که می‌دانید با کاهش حجم تولید صنایع، چه اتفاقی در سطح جامعه خواهد افتاد؟

* گرانی سیمان و فولاد در پی کاهش تولید

فرهاد طهماسبی، عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در این مورد گفت: کاهش تولید و بار روانی ناشی از احتمال تعطیلی واحدهای تولیدی موجب افزایش قیمت سیمان، فولاد و میلگرد شده که در صورت تداوم این وضعیت، آسیب‌های بسیاری به وجود می‌آید.

وی افزود: با فرارسیدن پیک گرما از اواسط خرداد، مصرف برق به صورت تصاعدی افزایش یافت و از آنجا که دولت برنامه‌ریزی مناسبی برای رشد تولید برق متناسب با نیاز کشور نداشت و سیاست‌گذاری‌ها اشتباه بود، با خاموشی‌ وسیعی در سطح کشور اعم از قطعی برق خانه‌ها و واحدهای تولیدی روبه رو شدیم.

عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: هرچند واحدهای تولیدی هر ساله، زمانی را برای تعمیرات اساسی اختصاص داده و از حجم تولیدات خود کم می‌کنند، اما باید به این نکته دقت کرد که این واحدها نمی‌توانند پیش از موعد تعمیرات خود را آغاز کنند. بنابراین نمی‌توانند در زمان قطعی برق، فعالیت خود را کاهش دهند.

وی تصریح کرد: وزارت نیرو با توجیه کمبود برق فعالیت واحدهای تولیدی را محدود کرده، در حالی که فعالیت بسیاری از این واحدها با حجم کمتر، توجیهی ندارد زیرا ماشین‌آلات آنان دچار آسیب می‌شود.

* نامه نگاری برقی فولادسازان با وزیر صمت

در این زمینه تولیدکنندگان فولاد در نامه‌ای به رزم حسینی وزیر صمت، تفکیک حلقه های زنجیره فولاد در محدودیت‌های اعمال شده برای مصرف برق کارخانه های فولادی را خواستار شدند.

در این نامه به منظور مدیریت تولید و بازار داخلی و صادراتی زنجیره فولاد در شرایط بحرانی فعلی ناشی از کمبود برق پیشنهاد شده است:

1- حلقه های مختلف زنجیره فولاد ( به جز ذوب و فولاد سازی ) مشابه سایر صنایع از جمله کاشی و سرامیک، آلومینیوم ،...) امکان فعالیت و تولید داشته باشند.

2- کارخانجات فعال در حلقه ذوب و فولاد سازی به منظور مشارکت در تنظیم بازار داخلی و جلوگیری از توقف صادرات و ارزآوری بتوانند حداقل در زمان غیر از اوج بار مثل ساعات شب فعالیت و تولید کنند.

ضمناً این انجمن فولاد اعلام آمادگی کرد که در راستای تامین منافع ملی و کمک به پایداری شبکه برق کشور و با همکاری واحدهای تولیدی، به جای دستور تعطیلی به همه کارخانجات زنجیره فولاد، کاهش برق مصرفی مورد انتظار از صنعت فولاد در هفته های آتی را برنامه‌ریزی و مدیریت کنند.

* اعلام آمادگی صنایع برای احداث 10 هزار و 500 مگاوات ظرفیت نیروگاهی

در راستای تأمین برق مورد نیاز کشور، سعید زرندی معاون طرح و برنامه وزارت صمت با اشاره به آمادگی بخش صنعت برای احداث نیروگاه‌های جدید در مناطق مختلف کشور، گفت: در صورت صدور مجوز از سوی وزارت نیرو، ساخت این نیروگاه‌ها با ظرفیت 10 هزار و 536 مگاوات انجام خواهد شد.

وی ادامه داد: با توجه به ظرفیتی که در بخش صنایع برای اجرای این کار وجود دارد و به دنبال مذاکرات انجام شده با مسئولان وزارت نیرو در خصوص کمک بخش صنعت کشور به ارتقای تولید برق پایدار و همچنین آمادگی وزارت صمت برای سرمایه‌گذاری در حوزه نیروگاهی در قالب طرح اقتصاد مقاومتی با شرکت‌های برتر، این موضوع در نامه‌ای به معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی اعلام شد.

وی گفت: تأمین برق مطمئن، مستمر و پایدار صنایع انرژی‌بر و شهرک‌های صنعتی و افزایش بهره‌وری و کاهش شدت انرژی در بخش صنعت و معدن، با توجه‌ به آمادگی بنگاه‌ها برای سرمایه‌گذاری در احداث نیروگاه از اهداف این طرح است.

معاون طرح و برنامه وزارت صمت با اشاره به اهمیت تعریف یک مدل اقتصادی مطلوب، بر سرمایه‌گذاری بخش صنعت در زمینه ساخت نیروگاه‌ها تاکید کرد و گفت: 13 پروژه در نقاط مختلف کشور با مشارکت و همکاری 12 سرمایه‌ گذار از بخش‌های صنایع معدنی به علاوه سازمان تعریف شده که با صدور مجوز از سوی وزارت نیرو، در مجموع حدود 10 هزار و 536 مگاوات ظرفیت تولید به شبکه برق کشور اضافه خواهد شد.
فارس

برچسب‌ها :

افزودن نظر جدید