- کد مطلب : 10252 |
- تاریخ انتشار : 24 تیر, 1395 - 16:27 |
- ارسال با پست الکترونیکی
زیرکی ایرانی ها در معادله چابهار
اکنون که گرد و غبار سفر تاریخی نارندرا مودی، نخست وزیر هند، به ایران که در ماه می انجام شده بود کم کم فرو نشسته می نشیند، به اندازه کافی در باب احتمالات، فرصت ها و منافعی که هند می تواند از این ارتباط به دست بیاورد، گفته و نوشته شده است.
به گزارش صنعت نویس، با در نظر گرفتن ترافیک دیپلماتیکی که پس از موفقیت توافق هسته ای ایران با غرب و گشوده شدن درهای اقتصاد بزرگ و دست نخورده این کشور به سوی جهان حاصل شد، شاید بتوان گفت سفر مودی به تهران تا اندازه ای دیر هنگام بوده است.
در هر حال، برای آنکه بتوان موضوعات را در زمینه خودشان بررسی کرد این اقدام دولت هند را باید اقدامی اصلاحی در نظر گرفت و نه یک حرکت دیپلماتیک بزرگ. سفر مودی به ایران اما بسیار خوب انجام شد: نیتین گادکاری، وزیر راه، بزرگراه و کشتی رانی هند، دارمندرا پرادان، وزیر نفت و سوشما سواراج وزیر امور خارجه هند، راه را در زمینه موضوعات مهمی مانند نفت، گاز، بازرگانی و البته برگ برنده بازی ایران و هند، پروژه بندر چابهار، باز کردند.
سفر مودی با حسن نیت و مانوور فضا دادن به ایران، با آزادسازی بیش از ۷۰۰ میلیون دلار از بدهی های نفتی هند به ایران آغاز شد. این مبلغ تنها بخشی از بدهی ۶ میلیارد دلاری ای است که هند باید بابت خرید نفت به ایران پرداخت کند و هند آن را در بانکی در کلکته نگهداری می کند. ایران پیش تر و در دوران اوج تحریم ها، به هند فشار وارد کرده بود تا این مبلغ را آزاد کند، حال آنکه دهلی نو تحت فشار ایالات متحده آمریکا از این کار خودداری می کرد.
حتی با در نظر گرفتن اینکه دهلی نو می خواهد پرژه بندر چابهار را به نحوی مدیریت کند که این پروژه تکمیل شود و نفس سفر مودی به ایران نیز آبی بر آتش ها در تهران ریخته بود، فواید سفر را نمی توان تنها محدود به پروژه بندر چابهار دانست. سپهر عمومی هند نیاز دارد فهم بهتری از ایران به دست بیاورد، به ویژه فهم بهتری از ماهیت جناحی و پیچیده سیاست در ایران.
در طی سفر مودی به ایران، این کشور قرارداد سه جانبه ای با هند و افغانستان در زمینه توسعه بندر چابهار و اطراف آن به امضا رسانید. مهمترین بخش این پروژه، توافقنامه ای بود که میان اگزیم بانک هند و سازمان بنادر و دریانوردی ایران به امضا رسید که بنا بر آن خط اعتباری ۱۵۰ میلیون دلاری ای برای این پروژه باز شده است. اما هر چند تمام این اقدامات چشم اندازی مثبت را به نمایش می گذارند، پروژه همچنان فرسنگ ها از عملی شدن فاصله دارد و کار بسیاری در زمینه دیپلماسی و مذاکره، همچنان بر زمین مانده است.
افزون بر این، در ذکر اهمیت استراتژیک بندر چابهار برای هند هم احتمالاً اغراق شده است. بخش عمده ای از آنچه در مورد روابط میان ایران و هند حول محور بندر چابهار گفته می شود، در واقع بیش از آن است که به لحاظ اقتصادی دسترس پذیر باشد. به لحاظ استراتژیک، قرار گرفتن در کنار ایران برای هیچ کشوری کار آسانی نیست.
بخش عظیمی از مباحثات در باب اهمیت بندر چابهار برای هند حول این محور می چرخد که هند می خواهد با توسعه چابهار، جلوی توسعه بندر گوادر در پاکستان را که اکنون توسط چین به طور کامل راه اندازی شده است بگیرد. اما بسیاری فراموش کرده اند که ایران یکی از دو کشوری است که در غرب آسیا هژمونی دارد و چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ نظامی آن قدر قدرتمند هست که تنها بر خودش حساب باز کند. ایران به شدت زیرک است و تاکتیکی عمل می کند و عمدتاً سازش های دیپلماتیک را نه برای حصول آنچه به آن نیاز دارد، که برای به دست آوردن آنچه می خواهد، به هم می زند.
به گزارش ساعت ۲۴، چابهار در مقام یک پروژه و در مقام یکی از منافع هند، باید همزمان از دریچه نگاه واقعیت و نیز از دریچه نگاه ایرانی ها نگریسته شود. در ماه نوامبر سال گذشته، شواهد نشان می دادند که سازمان بنادر و دریانوردی ایران برای جان بخشیدن به بندر بی جان [چابهار] مداخله می کند و در تلاش است تا برای آن یک خط اعتباری بگشاید. در همان زمان، نواب ثناءالله زهری، وزیر ارشد ولایت بلوچستان پاکستان و علی اوسط هاشمی، استاندار استان سیستان و بلوچستان ایران، توافق کردند بنادر گوادر و چابهار را «بنادر خواهر خوانده» یکدیگر کنند. هاشمی و زهری هر دو اعلام کردند که می خواهند این بنادر را به وسیله راه آهن، راه های جدید دریایی و حتی احتمالاً خطوط پروازی مستقیم، به هم متصل کنند.
بلافاصله پس از سفر مودی به ایران، طولی نکشید که تهران خود را از هرگونه ایده دادن نقش انحصاری به هند در بندر چابهار، کنار کشید. امید مودی به ایجاد هژمونی از طریف دست یابی به بندی چابهار، پس از ملاقات های او در ایران، از جمله با حسن روحانی، رییس جمهور این کشور، نا امید شد. سفیر ایران در پاکستان، مهدی هنردوست، خیلی زود اعلام کرد که توافق سه کشور ایران، هند و افغانستان بر سر بندر چابهار هنوز «نهایی نشده است» و این را هم اضافه کرد که توسعه چابهار، «به این سه کشور محدود نخواهد شد».
این هم بخشی دیگر از فهم سیاست و اقتصاد در ایران است. در حالی که روحانی و دولت او، هر چند قدرتمند، مشتاق اند درهای ایران را به روی جهان بگشایند، چالش های سیاست داخلی این کشور هم کم نیستند و منافع گروه های مختلف در داخل ایران، موجب می شود آنها در مواردی از سنگ اندازی ها چشم پوشی نکنند.
یکی دیگر از ابعاد بین المللی مربوط به موضوع بندر چابهار که نمی توان آن را نادیده گذاشت، چینی ها هستند. ایران اعلام کرده است که از اسلام آباد و پکن هم برای توسعه بندر چابهار استقبال می کند. حفظ مناسبات حسنه با پاکستان، بیش از آنکه برای چینی مهم باشد برای ایران مهم است و این موضوعی است که دامن هند را نیز، هر چند نه آن قدرها آشکارا، خواهد گرفت. این اما در هر حال، از جهت نظری که هند در مورد بندر چابهار دارد، اهمیت پیدا می کند.
تلاش هند برای نشان دادن اینکه از نظر تاریخی، فرهنگی و سیاسی به ایران نزدیک است، نمی تواند این کشور را از چین و پاکستان جدا کند. تهران اکنون در موقعیتی است که می خواهد پولش را روی میز آماده ببیند. این کشور از تحریم های بین المللی رنج بسیار برده و با در اختیار داشتن جمعیت عظیمی از جوانانی که آموزش، کار و شکوفایی طلب می کنند، ایران به زودی انتخاب های بیشتری، از جمله از طرف غربی ها برای جذب سرمایه گذاری های سنگین به ویژه در بخش هایی مانند انرژی، تولید و شاید هم خدمات خواهد داشت. زمان اکنون مانند جواهر است و دیپلماسی هند نیازمند آن است که به سرعت برای نگاه داشتن جایگاه خود در ایران کاری بکند.
به گزارش ساعت ۲۴، هند این واقعیت ها را به خوبی درک می کند و قدم های خوبی هم در این راه برداشته است. این واقعیت که ایران میدان گازی عظیم «فرزاد ب» را برای سرمایه گذاری اختصاصی هند باز گذاشته است و آن را به مناقصه های بین المللی واگذار نکرده است، نشانه ای از جدیت از سوی طرف ایرانی است. با این همه ایران کشوری است که یدی طولا در زمینه مذاکره و دیپلماسی دارد و از این جهت دست کم همتراز با هند قرار می گیرد. دهلی نو هم باید آماده باشد تا دقیقاً به گونه ای این بازی را به پیش ببرد که ایرانی ها آن را تا به اینجا پیش برده اند. این در عمل به سود هر دو کشور خواهد بود.
محمد مهدی حاتمی
منبع: دیپلمات
آخرین اخبار
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
- واردات موبایل یک میلیون دستگاه کم شد
- ابهامات مصوبه دریافت مابهالتفاوت ارز از واردکنندگان رفع شد
- فروش چارتری پروازهای اربعین ممنوع شد
- افزایش گرمای هوا در ایران ۲ برابر جهان
- ابلاغ آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان
- 10هزار خودرو وارد شد
- به "گالری آفتاب گناوه" اعتماد نکنید
- همه چیز به نفع طلا تمام خواهد شد
- چشمانداز اقتصادی بزرگترین اقتصاد اروپا
- عزاداری متمرکز کارکنان شرکت های منطقه معدنی و صنعتی گل گهر
- کینه شخصی سعید جلیلی با بیژن زنگنه مانع اجرای قرارداد کرسنت شد
- تجمع 15 هزار نفری ملت امام حسینی سیرجان در گهر پارک
- آگهي تمدید مهلت ثبت نام آزمون شناسايي و بکارگیری نیروی قراردادی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر و شرکت جهان فولاد سیرجان
- کسب تندیس شركت صنعتي برتر سرمايه گذار در انرژي هاي تجديد پذير در سال 1402-1401
- مدیرعامل و مدیران گل گهر رای خود را به صندوق انداختند
- ضربالاجل بورس به شرکتهای ایران خودرو و سایپا
- پلیس راهور: مشکلی با خودروهای وارداتی نداریم
- شما فرماندهان اقتصادی کشور هستید
- کسب نشان پنج ستاره تعالی HSE توسط شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- شرکت گل گهر و دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه همکاری امضا کردند
- سهمخواهي ايران خودرو و سايپا از بازار خودروهاي برقي
- ناگفتههای وزیر راه از سقوط بالگرد رئیسجمهور
- علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد
- 5 روز عزای عمومی در کشور
- رهبر انقلاب شهادت رئیس جمهور و هیات همراه را تسلیت گفتند
- هشدار سازمان غذا و دارو درباره یک داروی تقلبی
- فرمان مهم رئیس جمهور درباره واردات چای
- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
- چند توصیه درباره امنیت رمز عبور
- توافق جدید صمت و زرگران
- صعود رمزارزها
- زمان آغاز عملیات اجرایی راه آهن رشت - آستارا
- افزایش جریمه های رانندگی به زودی
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- فروش خودروهای برقی از فردا
- چقدر وام ودیعه مسکن پرداخت شد؟
- پرداخت مالیات مشاغل در 15 قسط
- اعلام قیمت مصوب لاستیک
- واکنش هند به تهدیدهای آمریکا در مورد توافق چابهار
- زمان بازگشت نیروگاه بوشهر به مدار
- روند نزولی بورس متوقف شد؟
- انقلاب در موتور جستجوی گوگل
- افت حرارت پولی کشور
- سه سناریو درباره آینده واردات خودروهای کارکرده
- شنبه ها تعطیل شد
- برگزاری سومین همایش بزرگ دوقلوها و چندقلوهای سیرجانی
- فروردینماه پر رکورد گلگهر
- جزییات طرح یارانهای دولت برای دهکهای یک تا پنج
- فرش قرمز برای اسکناس درشت؟
- مراسم معارفه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برگزار شد
- برگزاری باشکوه شبهای قدر در مسجد گوهرشاد گهرپارک
- درآمد عملیاتی ۶۴هزار میلیارد تومانی گل گهر در سال ۱۴۰۲
- خبر وزیر اقتصاد از واردات ۲۰ هزار خودرو
- سکه به کانال تاریخی ۴۱ میلیون تومان رسید
- خبر مهم برای متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن
- سال پر رکورد گلگهر
- تحقق رشد تولید ١٧/٨ درصدی محصولات کنسانتره و گندلهی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- آمار عجیب از مصرف بنزین ایرانیها در نوروز
- آمار جدید واردات خودرو اعلام شد
- مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوتهبین است
- افتتاح دفتر نمایندگی اداره پست در منطقه گلگهر
- حضور نماینده سیرجان در گل گهر
- پاتک بانک مرکزی به متخلفان ارز مسافرتی
- نتایج تکمیل ظرفیت کنکور اعلام شد
- آغاز ثبتنام ۹ مدل خودروی وارداتی
- پیشبینی بازار سرمایه در سال آینده
- ورود سامانه بارشی جدید به کشور
- تعیین نرخ کرایه اتوبوس، تاکسی و مترو برای سال ۱۴۰۳
- پاسخ به 17 پرسش درباره کالابرگ الکترونیکی
- بی محلی خودروسازان به قطعه سازهای داخلی
- پژوپارس به آخر خط رسید
- مجمع عمومی فوقالعاده شرکت گلگهر برگزار شد
- زوایای ناپیدای حراج سکه
- سیف، اقدام بانک مرکزی را پسندید
- سیل در سیستان/عکس
- مسدودی 10 روزه جاده چالوس و آزادراه تهران_شمال
- رتبه ایران در تولید گاز
- واردات خودرو فقط با کارت بازرگانی
- عرضه کنسرو ماهی با ۱۵ درصد تخفیف
- بارش دوباره در کشور
- کارنامه مردود دولت در واردات خودرو
- تداوم افزایش درآمد عملیاتی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- چگونه خودرو مزایده ای بخریم؟+ شرایط
- ارزش آلتکوینها بهزودی از مرز ۳ تریلیون دلار خواهد گذشت!
- تخصیص ۳۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی در سال جاری
- بازدید رئيسجمهور از دستاوردهای گل گهر حوزه بومیسازی و اقتصاد دانشبنیان
- ۱۰ اقتصاد برتر دنیا در سال ۲۰۲۴
- ثبت رشد 52 درصدی کنسانتره مولیبدن در کارنامه 10 ماه شرکت ملی مس
- درخشش گل گهر در چهارمین جشنواره اینوماین (INNOMINE)
- استمرار افزایش درآمد عملیاتی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
افزودن نظر جدید