- کد مطلب : 33434 |
- تاریخ انتشار : 15 اسفند, 1396 - 12:27 |
- ارسال با پست الکترونیکی
بیم و امیدهای بورس در سال ۹۷
به گزارش صنعت نویس، بورس تهران در شرایطی به روزهای پایانی سال ۹۶ نزدیک میشود که از ابتدای سال حدود ۲۶ درصد بازدهی را عاید سهامداران خود کرده است. هرچند بررسیها نشان میدهد این رشد هماهنگ با پشتوانه بنیادی رشد سودآوری شرکتها بوده است، اما پرسش اصلی روند بازار سهام در سال آینده است. بررسی متغیرهای اصلی اثرگذار بر بورس نشان میدهد با توجه به نرخ سود بازارهای بدون ریسک، اهرمهای مربوط به ارزشگذاری سهام نمیتوانند محرک بورس ۹۷ باشند. اما از نگاه بهبود سودآوری شرکتها انتظارات افزایشی از نرخ دلار میتواند به رونق سهام کمک قابلتوجهی کند.
بورس تهران از ابتدای فعالیت دولت یازدهم دوران پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. آغاز دوران دولت اعتدال با رشد توفنده ۱۰۸ درصدی شاخص کل بورس در سال ۱۳۹۲ همراه بود که بر اساس آمار، بهترین عملکرد تاریخ بازار سهام در طول نیم قرن فعالیت البته پس از رشد ۱۲۵ درصدی شاخص در سال ۱۳۸۲ محسوب میشود. این جهش استثنایی به دلیل خوشبینی فوقالعاده سهامداران نسبت به امکان ایجاد گشایشهای بزرگ اقتصادی در اثر چشمانداز حصول توافق هستهای اتفاق افتاد؛ رویدادی که البته آنطور که انتظار میرفت محقق نشد.
به این ترتیب، با بازگشت سرمایهگذاران به پیشفرضهای واقعی، در سال ۹۳، شاخص بورس ۲۱ درصد عقب نشست تا ضعیفترین عملکرد سالانه خود را به فاصله کوتاهی از درخشانترین دوران خود تجربه کند. در سال ۹۴، با داغ شدن بحث دوباره توافق، یک رشد انفجاری ۳۰ درصدی در زمستان رقم خورد که بازدهی کل سال را بار دیگر در اثر خوشبینیهای سیاسی به ۲۸ درصد رساند.
جالب آنکه سال بعدی دوران بازگشت دوباره به واقعبینی بود؛ روندی که با انتخاب رئیسجمهور جمهوریخواه در ایالات متحده بر احتیاط معاملهگران افزود و در مجموع افت ۴ درصدی را در مقیاس سالانه موجب شد، اما در سال ۹۶ یک عامل مهم دیگر بر فضای نااطمینانی سیاسی غالب شده و رشد ۲۶ درصدی شاخص کل از ابتدای سال را رقم زده است. عامل مزبور عبارت از رشد قیمتهای جهانی کالا به ویژه در بخش نفت، فلزات اساسی، مواد معدنی و محصولات پتروشیمی است که در تلفیق با رشد حدود ۲۵ درصدی نرخ برابری دلار در برابر ریال در بازار آزاد، جان تازهای به سهام شرکتهای مرتبط که عمدتا از گروه صادرکنندگان بزرگ هستند، بخشیده است.
نکته جالب توجه اینکه از ابتدای سال جاری، نسبت قیمت بر درآمد میانگین در بورس تهران هیچگونه تغییر خاصی نداشته و در سطح ۸/ ۶ واحد باقی مانده است. تلفیق این واقعیت با رشد ۲۶ درصدی شاخص به معنای آن است که رشد ارزش سهام کاملا همگام با افزایش سودآوری شرکتها اتفاق افتاده است. در واقع، صعود شاخص بورس از محل رشد سودآوری واقعی بنگاهها بوده و هیچ گونه تغییر در نسبتهای ارزشگذاری در این رونق موثر نبوده است. از این منظر میتوان گفت به لطف رشد قیمتهای جهانی و ارز، بازار سهام رشدی مستحکم و با پشتوانه بنیادی که عبارت از بهبود عملکرد شرکتها است را در سال جاری تا به اینجا تجربه کرده است. اما سوال همیشگی فعالان بازار این است که در آینده چه میشود؟
در این نوشتار با اتکا بر تفکیک همین دو عامل موثر بر قیمت سهام یعنی متغیرهای ارزشگذاری و چشمانداز سودآوری به بررسی چشمانداز بورس تهران در افق سال ۹۷ میپردازیم:
الف) متغیرهای ارزشگذاری: شایع است که تحلیلگران بنیادی، قیمت روز سهام را تابع «ارزش روز عایدات آتی» میدانند. در این عبارت کوتاه اما پرمعنا، کلمه «روز» عملا به مفهوم ارزش زمانی پول اشاره دارد و به این پرسش پاسخ میدهد که سودهای آینده یک شرکت امروز چقدر ارزش دارند. این فرآیند «بهروزرسانی» ارزش عایدات آتی که با کمک نرخی موسوم به «تنزیل» صورت میگیرد خود تابع دو عامل یعنی سود بدون ریسک و نیز ریسک سرمایهگذاری در سهام است.
بدیهی است هر چه نرخ تنزیل عایدات آتی بیشتر باشد، حاصل جاری (قیمت روز سهام) کمتر میشود و بالعکس. با این رویکرد، به بررسی چشمانداز این متغیر مهم ارزشگذاری در افق سال آینده میپردازیم. واقعیت این است که برآیند مجموع دو عامل موثر بر نرخ تنزیل (سود بدون ریسک و ریسک سرمایهگذاری) در کوتاهمدت در کشور ما مسیر کاهشی ندارند. در بخش بازده بدون ریسک، اگر سود پرداختی به سپردههای بانکی را بهعنوان یک شاخص در نظر بگیریم، مشاهده میشود که نه تنها مقاومت زیادی در جهت کاهش نرخهای سود موثر در شبکه بانکی وجود دارد بلکه به دلیل مشکلات ساختاری ترازنامه بانکها و کمبود سرمایه، تشدید رقابت و حتی افزایش نرخ سود از سطوح کنونی بهعنوان یک سناریوی احتمالی مطرح است.
در تحلیل عامل دوم یعنی ریسک نیز به نظر میرسد اگر تحولات سیاست خارجی را بهعنوان یک شاخص در این بحث لحاظ کنیم، سال ۹۷ نامطمئنترین دوره از این لحاظ به جهت تداوم تهدیدات شفاهی ایالات متحده مبنی بر خروج از برجام و نامشخص بودن تبعات چنین اقدام احتمالی خواهد بود. حتی در صورتی که خروج از برجام اتفاق نیفتد، آنچه از جهتگیری سیاست خارجی آمریکا مشخص است اینکه قصد محدود کردن منافع اقتصادی ایران از توافق هستهای جدی است و از این رو، تا زمان استقرار ترکیب فعلی در مجالس قانونگذاری و کاخ سفید، نمیتوان به کاهش ریسک سیستماتیک سرمایهگذاری در افق کوتاه مدت امیدوار بود.
با جمعبندی این توضیحات میتوان نتیجه گرفت از منظر متغیرهای ارزشگذاری در افق سال ۹۷ درحال حاضر پتانسیل صعودی مهمی وجود ندارد. از این جهت، به لحاظ مهمترین دماسنج ارزشگذاری سهام یعنی نسبت P/ E نمیتوان به افزایش معناداری امیدوار بود و از این رو، باقی ماندن نسبتهای قیمت بر درآمد در باند ۶ تا ۷ واحدی بهعنوان یک سناریوی محتمل ارزیابی میشود. بنابراین، هرگونه رونق و رکود احتمالی به شرایط عامل دوم یعنی چشمانداز سودآوری شرکتها بستگی خواهد داشت.
ب) چشمانداز سودآوری شرکتها: اغراق نیست اگر گفته شود مهمترین عامل تعیینکننده ارزش سهام در بلندمدت، سودآوری شرکتهاست. این متغیر مهم خود تابع حجم تولید کالا و خدمات توسط شرکتها و نیز نرخ آن است. در شرایط کنونی، پس از یک دوره رشد سریع تولید ناشی از پرشدن ظرفیتهای خالی در اقتصاد ایران در دوران پساتحریم به ویژه در بخش نفت و گاز، آهنگ رشد اقتصادی کند شده و به دلیل قریب یک دهه فقدان سرمایهگذاری که بهصورت آمار متناوب سالانه تشکیل سرمایه ثابت ناخالص منفی قابل رصد است، انتظار افزایش کلی حجم خروجی اقتصاد به ویژه در بخش کالا که حوزه کاری بیشتر شرکتهای بورس را در بر میگیرد، وجود ندارد.
به همین دلیل، همه نگاهها به عامل دوم یعنی نرخ فروش معطوف میشود که خود تابع تورم کالایی است. متغیر مورد اشاره از دو محل شامل قیمتهای جهانی یا تغییر نرخ ارز متاثر میشود و البته تورم عمومی داخلی نیز تاثیر کلی بر آن دارد. با این حال، بخش عمده شرکتهای بورس تهران به لحاظ وزنی در صنایعی فعال هستند که از عامل تورم داخلی کمتر متاثر میشوند و تاثیر اصلی را از دو عامل پیشین میپذیرند که در اینجا بر بررسی اجمالی آنها تمرکز میکنیم.
درخصوص قیمتهای جهانی کالا، واقعیت این است که سال ۲۰۱۷ به دلیل تقویت رشد عمومی اقتصاد در جهان و نیز محدودیت ظرفیتهای تولید به دلیل الزامات زیست محیطی در چین، دورهای پررونق بوده است. در همین راستا، شاخص محصولات انرژی در یک سال گذشته ۲۳ درصد و شاخص میانگین عملکرد فلزات اساسی تا ۲۰ درصد جهش داشتهاند که عملکرد مناسبی پس از اصلاح پرشتاب سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ به شمار میروند.
رشدهای مزبور با ابعاد مشابهی در سال ۲۰۱۶ نیز تجربه شدهاند. در اثر این اتفاق رونق چشمگیری در سهام گروههای کالایی در بورس تهران به وجود آمده به نحوی که شاخص صنایع فلزات اساسی از ابتدای سال ۷۲ درصد، صنعت کانههای فلزی ۵۰ درصد، صنعت فرآوردههای نفتی ۷۱ درصد و صنعت شیمیایی ۳۳ درصد رشد را به ثبت رساندهاند. این چهار صنعت به تنهایی ۵۱ درصد ارزش بازار کل سهام را به خود اختصاص میدهند.
اما آیا روند صعودی جهانی کالا ادامه خواهد یافت؟
شواهد مهمی وجود دارد که پاسخ به این پرسش را در افق سال ۹۷ با تردید مواجه میسازد. در بین مهمترین پدیدآورندگان نااطمینانی، نام چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده کالای جهان به چشم میخورد. سیاستهای پولی و مالی در این کشور پس از یک دوره رشد شتابان بخش مسکن و سرمایهگذاری در زیرساختها، با اعمال نظر سیاستگذاران، در مسیر کنترل و افت شتاب رشد قرار گرفتهاند و از این محل نمیتوان به سوخترسانی بیشتر به بازار کالایی امیدوار بود.
در سوی دیگر، بازارهای سهام غربی به لحاظ متغیرهای متعددی شامل نسبت قیمت بر درآمد سهام و نیز طول دوره رونق در پیکهای تاریخی خود قرار دارند یا به آن بسیار نزدیکند و بر اساس شواهد تاریخی مستعد ورود به فاز اصلاحی هستند؛ مخصوصا آنکه بانکهای مرکزی هم پس از ۱۰ سال بذل و بخشش سرانجام از ترس تورم پا را روی ترمز انقباض اعتباری فشردهاند و در حال افزایش نرخ بهره (در ایالات متحده) و کاهش محرکهای پولی (در اروپا و ژاپن) در سال ۲۰۱۸ میلادی هستند. برآیند این عوامل، ترکیب مساعدی را برای تداوم رشد قیمت کالایی فراهم نمیکند و حتی احتمال یک اصلاح قیمتی را نیز از نگاه دور نمیسازد. به این ترتیب، احتمالا نمیتوان از محل قیمتهای جهانی انتظار وزش باد مساعد برای شرکتهای بورس تهران را داشت. آنچه باقی میماند وضعیت نرخ ارز است که البته به لحاظ اهمیت نقشآفرینی در تعیین قیمت فروش محصولات حائز جایگاه ویژهای است. واقعیت این است که بخش عمده رشد ۲۵درصدی نرخ ارز در سال جاری در چند ماه اخیر رویداده و آثار آن هنوز بهطور کامل در درآمد فروش بسیاری ازشرکتها لحاظ نشده است؛ به ویژه آنکه انعکاس آنها علاوه بر تدریجی بودن، در بخش محدودی از ماههای سال تجربه شده و بنابراین، دارای آثار سود و زیانی به مراتب بزرگتر در مقیاس سالانه است. از سوی دیگر، با عنایت به رشد سه برابری حجم نقدینگی در پنج سال گذشته و افزایش نامتناظر ۳۰ درصدی نرخ ارز در همین دوره، امکان ادامه مسیر تدریجی تضعیف ریال در سال آینده هم وجود دارد و از این رهگذر نه تنها موج تعدیل اخیر بلکه ادامه آن نیز میتواند در رشد درآمدهای فروش شرکتها موثر باشد. با توجه به آنکه میانگین نرخ دلار در بازار آزاد در سال جاری کماکان در مرز چهار هزار تومان است میتوان انتظار داشت با فرض تحقق میانگین پنج هزار تومانی در سال آینده درآمد بخش مهمی از شرکتهای کالایی در بورس تهران حداقل ۲۵ درصد از این محل افزایش یابد؛ افزایشی که با توجه به رشد کمتر هزینههای شرکتها در کوتاهمدت (از جمله دستمزد و سربار) میتواند جهش سودآوری در ابعاد بزرگتری از رشد نرخ ارز را برای شرکتهای بورسی در سال ۹۷ رقم بزند.
با جمعبندی مطالب بالا میتوان نتیجه گرفت که بورس تهران در سال آینده از محل متغیرهای ارزشگذاری که خود به نرخ سود بانکی و ریسکهای سیستماتیک وابسته هستند با انگیزش مثبتی روبهرو نخواهد شد اما در بخش سودآوری شرکتها، وزنکشی اصلی بین تغییرات قیمتهای جهانی و شرایط نرخ ارز در داخل است؛ موازنهای که با اطلاعات کنونی، کفه را به سمت عامل دوم سنگینتر نشان میدهد و از این رو، با انتظار تداوم رشد سودآوری کل شرکتهای بورسی در محدوده ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به سال جاری، راه دستیابی به بازدهی مشابه در شاخص کل تا محدوده ۱۲۰تا ۱۳۰هزار واحدی را در افق سال ۱۳۹۷ هموار میسازد.
منبع:اقتصادنیوز
آخرین اخبار
- در کنار کار سختی که دارید محوریت خانواده را حفظ کنید
- باید قدر سرمایه های معنوی شهرستان را دانست
- پیش بینی شرکت مزاری از آینده بازار رمز ارز در سال ۲۰۲۵
- نرخ تورم آبان ماه اعلام شد
- بورس تا پایان سال سوپرایز می شود
- پیشبینی قیمت دلار تا پایان 1403
- گل گهر کارفرمای برتر سلامت محور کشور
- وزیر صمت با لباس گرم در پویش کاهش دو درجه ای سامانه های حرارتی
- تجلیل معاون رییس جمهور از مدیرعامل گل گهر
- پیش بینی همتی از قیمت بیت کوین
- دستاورد موفقیتآمیز گلگهر در کسب و استقرار استاندارد ISO 10015
- عرضه 1 میلیون قطعه سکه در بازار
- شرایط خرید سکه ضرب ۱۴۰۳ از مرکز مبادله اعلام شد
- کسب نشان زرین دوستاره برای گل گهر
- نایب قهرمانی گل گهر در مسابقات آتش نشانی معادن کشور
- دومین نمایشگاه نهضت تولید در معدن،صنایع معدنی کشور
- واحد چهارم گازی شرکت گهر انرژی سیرجان با شبکه سراسری سنکرون شد
- پیشبینی رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی ایران
- خودروهای برقی پلیس قابل "هک" نیستند
- میزان قطعی افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ اعلام شد
- تولید و بومی سازی شبیه ساز آموزشی اپراتوری بیل مکانیکی
- بزرگداشت مجاهد فی سبیل الله و اقامه نماز جمعه
- توسلي مهر به ايران خودرو مي رود
- پیاده روی خانوادگی به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس
- تزریق ۱۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار از تبصره ۱۸ برای توسعه شرکتهای حمل ونقل ریلی
- اهدای ۴ هزار سری جهیزیه و ۴ هزار بسته لوازم التحریر به افراد نیازمند
- گل گهر می تواند در حوزه علمی معادن کشور پیشرو باشد
- حذف بخشی از یارانه پنهان انرژی با طرح تخصیص بنزین به نفر
- آئین تجلیل از آزادگان سرافراز دفاع مقدس شهرستان سیرجان
- دولت چهاردهم با ناترازی برق روبروست
- واردات موبایل یک میلیون دستگاه کم شد
- ابهامات مصوبه دریافت مابهالتفاوت ارز از واردکنندگان رفع شد
- فروش چارتری پروازهای اربعین ممنوع شد
- افزایش گرمای هوا در ایران ۲ برابر جهان
- ابلاغ آییننامه اجرایی متناسبسازی حقوق بازنشستگان
- 10هزار خودرو وارد شد
- به "گالری آفتاب گناوه" اعتماد نکنید
- همه چیز به نفع طلا تمام خواهد شد
- چشمانداز اقتصادی بزرگترین اقتصاد اروپا
- عزاداری متمرکز کارکنان شرکت های منطقه معدنی و صنعتی گل گهر
- کینه شخصی سعید جلیلی با بیژن زنگنه مانع اجرای قرارداد کرسنت شد
- تجمع 15 هزار نفری ملت امام حسینی سیرجان در گهر پارک
- آگهي تمدید مهلت ثبت نام آزمون شناسايي و بکارگیری نیروی قراردادی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر و شرکت جهان فولاد سیرجان
- کسب تندیس شركت صنعتي برتر سرمايه گذار در انرژي هاي تجديد پذير در سال 1402-1401
- مدیرعامل و مدیران گل گهر رای خود را به صندوق انداختند
- ضربالاجل بورس به شرکتهای ایران خودرو و سایپا
- پلیس راهور: مشکلی با خودروهای وارداتی نداریم
- شما فرماندهان اقتصادی کشور هستید
- کسب نشان پنج ستاره تعالی HSE توسط شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
- شرکت گل گهر و دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه همکاری امضا کردند
- سهمخواهي ايران خودرو و سايپا از بازار خودروهاي برقي
- ناگفتههای وزیر راه از سقوط بالگرد رئیسجمهور
- علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد
- 5 روز عزای عمومی در کشور
- رهبر انقلاب شهادت رئیس جمهور و هیات همراه را تسلیت گفتند
- هشدار سازمان غذا و دارو درباره یک داروی تقلبی
- فرمان مهم رئیس جمهور درباره واردات چای
- مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا
- چند توصیه درباره امنیت رمز عبور
- تورم ساخت مسکن و سه پیام
- توافق جدید صمت و زرگران
- صعود رمزارزها
- زمان آغاز عملیات اجرایی راه آهن رشت - آستارا
- افزایش جریمه های رانندگی به زودی
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- نظر وزیر کشور درباره تقسیم سیستان و بلوچستان
- فروش خودروهای برقی از فردا
- چقدر وام ودیعه مسکن پرداخت شد؟
- پرداخت مالیات مشاغل در 15 قسط
- اعلام قیمت مصوب لاستیک
- واکنش هند به تهدیدهای آمریکا در مورد توافق چابهار
- زمان بازگشت نیروگاه بوشهر به مدار
- روند نزولی بورس متوقف شد؟
- انقلاب در موتور جستجوی گوگل
- افت حرارت پولی کشور
- سه سناریو درباره آینده واردات خودروهای کارکرده
- شنبه ها تعطیل شد
- برگزاری سومین همایش بزرگ دوقلوها و چندقلوهای سیرجانی
- فروردینماه پر رکورد گلگهر
- جزییات طرح یارانهای دولت برای دهکهای یک تا پنج
- فرش قرمز برای اسکناس درشت؟
- مراسم معارفه مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران برگزار شد
- برگزاری باشکوه شبهای قدر در مسجد گوهرشاد گهرپارک
- درآمد عملیاتی ۶۴هزار میلیارد تومانی گل گهر در سال ۱۴۰۲
- خبر وزیر اقتصاد از واردات ۲۰ هزار خودرو
- سکه به کانال تاریخی ۴۱ میلیون تومان رسید
- خبر مهم برای متقاضیان تسهیلات ودیعه مسکن
- سال پر رکورد گلگهر
- تحقق رشد تولید ١٧/٨ درصدی محصولات کنسانتره و گندلهی شرکت معدنیوصنعتی گلگهر
- آمار عجیب از مصرف بنزین ایرانیها در نوروز
- آمار جدید واردات خودرو اعلام شد
- مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوتهبین است
- افتتاح دفتر نمایندگی اداره پست در منطقه گلگهر
- حضور نماینده سیرجان در گل گهر
- پاتک بانک مرکزی به متخلفان ارز مسافرتی
- نتایج تکمیل ظرفیت کنکور اعلام شد
- آغاز ثبتنام ۹ مدل خودروی وارداتی
- پیشبینی بازار سرمایه در سال آینده
- ورود سامانه بارشی جدید به کشور
- تعیین نرخ کرایه اتوبوس، تاکسی و مترو برای سال ۱۴۰۳
افزودن نظر جدید