برندگان پیش‌رونق مسکن

سه اثر مثبت پیش‌رونق تابستانی معاملات مسکن برای دو طیف فعال در بازار ملک شامل «خریداران مصرفی آپارتمان» و «سرمایه‌گذاران ساختمانی» شناسایی شد.
برندگان پیش‌رونق مسکن

صنعت نویس: معاون امور مسکن وزارت راه وشهرسازی به همراه یک اقتصاددان مطرح، روز گذشته سه فاکتور پیش‌بینی‌کننده وضعیت بازار ملک طی ماه‌های آتی را با تکیه بر جهش اخیر معاملات خرید آپارتمان بدون رشد شدید قیمت» تشریح کردند.در شرایطی که قیمت مسکن طی 5 ماه اول سال، از سکون یکساله خارج شد، اما با نوسان ملایم در سطحی پایین‌تر از تورم عمومی شرایط را برای معاملات مصرفی کماکان هموار گذاشت و در عین حال اکنون زمینه را برای ورود سرمایه‌گذاران ساختمانی از بابت «پالس بازدهی مثبت» مساعد کرده است.

بررسی‌های معاونت مسکن نشان می‌دهد: اولین اثر مثبت فاز فعلی بازار ملک به شکل افزایش خریدهای مصرفی از اواسط بهار امسال بروز کرد که به این ترتیب «تقاضای مصرفی» اولین برنده پیش‌رونق به حساب می‌آید. همچنین دومین تاثیر مثبت وضعیت فعلی به‌خصوص از بابت هموارشدن مسیر فروش آپارتمان‌های نوساز و خروج قیمت مسکن از سکون، به شکل بازگشت سازنده‌ها به بازار ساخت وساز در ماه‌های آتی ظاهر می‌شود. با این حال نوع نوسانات فعلی قیمت مسکن به همان اندازه که برای سازنده‌ها جذابیت دارد، کماکان برای سفته‌بازهای ملکی زیان‌ده محسوب می‌شود.

 

براساس اعلام معاون امور مسکن وزارت راه و شهرسازی، فاز پیش‌رونق مسکن با دو تغییر محسوس در بازار معاملات آپارتمان یعنی «خروج قیمت مسکن از حالت سکون و نوسانی شدن آن تا مرز تورم عمومی» و همچنین «جهش حجم معاملات خرید مسکن» طی 5 ماه اول امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، تحولات تازه‌ای را در الگوی رفتاری هر دو سمت عرضه و تقاضا طلب می‌کند.حامد مظاهریان با اعلام حرکت نرخ رشد قیمت مسکن از «نقطه سکون» به «نزدیک مرز تورم» طی 5 ماه اول سال جاری، این اتفاق را به‌عنوان اولین انگیزه سرمایه‌گذاری ساختمانی، برای خروج ساخت و ساز از رکود عنوان کرد.نوسان فعلی قیمت مسکن به گفته وی سیگنال موثری به سازندگان برای حضور مجدد در بازار ساخت آپارتمان‌های مصرفی محسوب می‌شود. مظاهریان افزود: اگرچه سکون قیمت مسکن ممکن است در کوتاه مدت به نفع متقاضیان مصرفی به نظر برسد اما در بلند مدت به دلیل انعکاس پالس منفی به سرمایه‌گذاران ساختمانی می‌تواند منجر به کمبود عرضه واحدهای نوساز و در نتیجه جهش قیمت آپارتمان در سال‌های بعد شود.اقتصاددان و عضو هیات‌علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران نیز با تایید رشد آرام قیمت مسکن، از بروز رونق متعادل و البته خالی از هرگونه سفته‌بازی در بازار مسکن در کوتاه‌مدت و میان‌مدت خبر داد. تیمور رحمانی شروع نقطه پیش‌رونق مسکن با حرکت آرام قیمت آپارتمان از نقطه سکون به مرز تورم را نشانه بسیار خوبی از ایجاد رونق متعادل و به دور از هر گونه تمایلات سفته‌بازی طی ماه‌های آتی دانست.به گفته وی، هم‌اکنون انتظار غالب، بهبود شرایط بازار مسکن هم در نتیجه رفتار سمت عرضه و هم به دنبال حضور مجدد سمت تقاضای ملک در این بازار است. هر چند قیمت مسکن طی 5 ماه گذشته با نوسان مثبت همراه شده اما از آنجا که نرخ رشد قیمت اسمی آپارتمان پایین‌تر از مرز تورم قرار دارد و از طرف دیگر تورم عمومی شدید نیست، انتظارات سفته‌بازی به‌طور کلی مجوز عقلانی و توجیه اقتصادی برای ورود مجدد به بازار مسکن را نخواهند داشت.بنا بر اظهارنظرهای کارشناسی سه اثر مثبت پیش‌رونق در بازار مسکن حداقل مستلزم دو تغییر در الگوی رفتاری سمت عرضه و تقاضای مسکن است. «تغییر جهت رفتار سازندگان از لوکس‌سازی به ساخت آپارتمان‌های مصرفی» و «پرهیز متقاضیان از هرگونه رفتار هیجانی برای خرید مسکن» دو پیش‌شرط مهم رفتاری در فاز پیش‌رونق مسکن محسوب می‌شود.

 

تشریح چشم‌انداز مسکن در 12 مهر

معاون امور مسکن وساختمان وزارت راه وشهرسازی همچنین از برگزاری شانزدهمین همایش سیاست‌های توسعه مسکن در تاریخ 12 و 13 مهر خبر داد. به گفته وی در این همایش کارشناسان، متخصصان، پژوهشگران و مدیران بخش خصوصی و دولتی به بررسی و تشریح چشم‌انداز بازار مسکن با تکیه بر 7 محور عمده می‌پردازند. بانک توسعه‌ای مسکن، سیاست‌های زمین، معماری، محله‌محوری و ساماندهی بافت‌های ناکارآمد شهری، مسکن اجتماعی، مالیات‌های بخش مسکن و واسطه‌گری مسکن این 7 محور را تشکیل می‌دهند.

دنیای اقتصاد

 

افزودن نظر جدید