اقدامات دولت یازدهم برای امن­‌سازی بازار سرمایه

راه‌­اندازی سامانه کُدال به منظور امن‌­سازی بازار سرمایه از جمله اقداماتی بود که در دولت یازدهم عملیاتی شد.
اقدامات دولت یازدهم برای امن­‌سازی بازار سرمایه

به گزارش صنعت نویس به نقل از خبرآنلاین وزارت اقتصاد در سومین گزارش از دستاوردهای اقتصادی دولت یازدهم،  بازار سرمایه را مورد بررسی قرار داده و به تشریح اقدامات و عملکرد بازار سرمایه در چهار سال گذشته پرداخته است.

در این گزارش آمده است:

دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار در مهر ماه سال 1395 بر اساس ماده سیزده اعلام شد. بر این اساس ناشران سازمان بورس موظف به افشاي فوري اطلاعات مهم(الزام انتشار ماهیانه اطلاعات ناشران بورسی و فرابورسی) شدند. این در حالی است که پیش از این ناشران مختار بودند اطلاعات وضعیت عملیات ماهانه مطابق فرم‌های مقرر را از طریق سامانه جامع اطلاع‌رسانی ناشران(کدال) منتشر کنند.

شکل­‌گیری سامانه کُدال در ایران

بر اساس ماده 2 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (مصوب آذرماه 1384)، "سازمان بورس و اوراق بهادار" در راستای حمایت از حقوق سرمایه­‌گذاران و با اهداف ساماندهی، حفظ و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارا اوراق بهادار و نیز نظارت بر حسن اجرای قانون بر اساس ماده­7، اتخاذ تدابیر لازم جهت پیشگیری از وقوع تخلفات در بازار اوراق بهادار و نظارت بر افشای اطلاعات با اهمیت توسط شرکت­های ثبت شده نزد سازمان بر عهده­ هیأت مدیره این سازمان است.

در همین راستا به منظور افزایش شفافیت اطلاعات در بازار سرمایه ایران و کاهش فاصله­ زمانی بین تهیه­ اطلاعات تا انتشار آن به عموم، ایجاد «سامانه جامع اطلاع‌رسانی ناشران» از آبان ۱۳۸۵ در دستور کار سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفت.

سامانه یکپارچه گردآوری، نظارت و انتشار الکترونیکی اطلاعات به منظور مكانيزه كردن جمع ­آوری، بررسی و انتشار اطلاعات مالی شرکت­های ثبت شده نزد سازمان و سایر اشخاصی که طبق قانون بازار اوراق بهادار ملزم به ارائه گزارش اطلاعات خود هستند؛ طراحی شده است.

کدال، سامانه جامع اطلاع‌رسانی ناشران اوراق بهادار تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار است.

این سامانه در واقع یک سامانه ­الکترونیکی است که با اقتباس از سامانه‌های اطلاع‌رسانی بورس‌های بزرگ جهان راه‌اندازی شده است.

فرآيندهاي اصلي این سامانه شامل آماده سازي و ثبت گزارش­ها به وسيله ناشران، دريافت و پذيرش گزارش­ها، ذخيره و بازيابي گزارش­های دريافتي، تحليل و نظارت بر گزارش­ها توسط كارشناسان سازمان، استخراج گزارش­های متنوع از اطلاعات ارسالي توسط ناشران و انتشار این اطلاعات به صورت عمومی است.

در این سامانه علاوه بر نظارت بر سرمایه‌گذاری اشخاص حقیقی و حقوقی خارجی در بورس، آیین­‌نامه­‌ها، اطلاعیه­‌ها، دستور‌العمل‌‌های اجرایی، نحوه صدور، تعلیق و لغو مجوز کانون­ها و نهادهای مالی گردآوری شده است.

ارائه صورت‌های مالی(ترازنامه ­ها، صورت­ های سود و زیان و...) و دیگر گزارش‌های ادواری هیئت مدیره شرکت­ های بورسی نیز در دسترس عموم مردم قرار گرفته است.

امن­‌سازی بازار سرمایه در دولت یازدهم

چنانچه امنیت سرمایه گذاری در کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای در حال گذار تضمین شده و بستر قانونی لازم فراهم شود، سرمایه گذاران بین المللی میل و رغبت بیشتری برای حضور در این گونه بازارها خواهند داشت که شرط اصلی آن دسترسی آسان به اطلاعات مالی و برنامه­های آتی شرکت­ها است.

این امر به کشورهای میزبان فرصت بهره گیری از مزیتهای نسبی، رشد اقتصادی، اشتغال زایی و دستیابی به دانش و فناوری روز برای تولید کالاهای رقابتی در عرصه بین‌المللی را می دهد. بنابراین، تسریع در ورود سرمایه گذاری های خارجی، منافع متقابلی را برای کشور های میزبان و سرمایه‌گذاران بین‌المللی به دنبال خواهد داشت.

امنیت سرمایه­‌گذاری در بورس یکی از چالش­‌های مهم دولت­‌های گذشته بود. دولت یازدهم با راه اندازی سامانه کدال اقدام به امن‌­سازی بازار سرمایه کرد و امروز هر فردی در هر نقطه­‌ای از جهان به راحتی می­تواند به اطلاعات شرکت­های بورس دسترسی داشته باشد. در مصوبه هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار درباره "دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان" قید شده است:  «با توجه به مصوبه مورخ ۱۷ مهر ۹۵ هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر اصلاح "بند ۹ ماده ۷ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان"، از تاریخ این ابلاغیه، کلیه­ ناشران موظف‌اند نسبت به ارائه اطلاعات وضعیت عملیات ماهیانه مطابق فرم‌های مقرر، حداکثر ۳ روز کاری پس از پایان هر ماه از طریق سامانه جامع اطلاع‌رسانی ناشران(کدال) اقدام کنند.»

با تصویب مصوبه اصلاح «بند ۹ ماده ۷ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان»، بررسي معاملات به صورت مستمر از طريق مديريت نظارت بر بورس‌ها و بازارهاي سازمان بورس و مديريت بازار شركت بورس انجام مي­شود تا مشكلي در اين زمينه به وجود نيايد. اطلاعات شفاف­‌سازي شركت­‌ها به صورت مداوم از طريق كدال منتشر مي­‌شود تا سرمايه‌گذاران با آگاهي كامل، اقدام به خريد و فروش سهم در بازار كنند.

پیش از این اطلاعات در شرکت­های تولیدی به عنوان آمار تولید و فروش و در شرکت­های سرمایه­‌گذاری و هلدینگ تحت عنوان صورت وضعیت پرتفوی ارائه می­‌شد که مطابق این مصوبه مقرر شده جهت تمامی گروه‌­ها به تناسب صنعت به بازار ارائه شود بنابراین دولت یازدهم با طرح­‌ریزی و اجرایی کردن این مصوبه، اقدام به امن­‌سازی بازار سرمایه برای عموم مردم کرد به طوری که از این پس تأخیر و یا عدم ارائه این اطلاعات، به منزله تخلف ناشر محسوب می‌­شود و مشمول رسیدگی برابر با مفاد دستورالعمل انضباطی ناشران خواهد بود.

در حال حاضر حدود 600 شرکت در بازار سرمایه فعال هستند که تعدادی از این شرکت‌ها در طول روز گزارش منتشر می‌کنند به همین خاطر انتشار این اسناد برای سهام­داران بسیار اهمیت دارد.

چنانچه شرکت­های بورسی از شفافیت لازم برخوردار نباشد، می‌تواند سهام­داران را برای تصمیم‌گیری به اشتباه بیندازد. همچنین سازمان بورس در راستاي حمايت از حقوق سهام­داران و به منظور جلوگيري از بروز تخلف از سوي مديران، پس از ابلاغ دستور العمل اجرايي افشاي اطلاعات، جلسات آموزشي براي ناشران برگزار كرد و مراتب نیز به مديران شركت‌ها گوشزد شد.

بر این اساس مديران ناشران بورسي نمي‌توانند اطلاعات با اهميت افشا نشده را در اختيار نمايندگان رسانه­‌ها قرار دهند و در صورت مشاهده افشاي اطلاعات با اهميت در رسانه­‌ها قبل از افشا از طريق سامانه كدال، مديران ناشر مشمول تنبيه انضباطي مي­‌شوند.

سازمان بورس و اوراق بهادار در دولت یازدهم این امکان را یافت که با همکاری پلیس فتا و قوه قضاییه در رابطه با شبکه‌­های اجتماعی­‌ای که سیگنال­‌فروشی می­‌کنند پیگیری قضایی کند.

برچسب‌ها :

افزودن نظر جدید