- کد مطلب : 43772 |
- تاریخ انتشار : 28 دی, 1399 - 15:49 |
- ارسال با پست الکترونیکی
مهمترین نگرانیها درباره جهشهای اخیر کرونا و پاسخها
به گزارش صنعت نویس، دکتر حسن رودگری، متخصص ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه بروز جهش یک امر طبیعی در سیکل حیات و تکثیر ویروس است و این امر در ویروسهای RNAدار بیشتر از DNAدار رخ میدهد، اظهار کرد: گسترش سریع واریانت جدید کروناویروس به دلیل افزایش موارد جدید و فشار مضاعف بر سیستمهای درمانی باعث نگرانیها و متعاقبا بحثهای بیولوژیک شده است. هرچند خوشبختانه کروناویروسها به نسبت سایر ویروسهای RNAدار به دلیل دارا بودن آنزیمی برای اصلاح خطاهای ریپلیکیشن، کمتر دچار جهش مانا میشوند.
مدیر پژوهش سازمان نظام پزشکی کشور در این رابطه ادامه داد: در این نوع ویروسها اثر انتخاب طبیعی تعیین میکند جهشهایی که سرعت انتقال را افزایش داده و یا قدرت فرار از پادتنهای میزبان را به ویروس دادهاند، امکان برتری بر نسل قبلی خود را دارند و میتوانند به سرعت جایگزین اشکال قبلی شوند؛ در این میان متاسفانه گزارشات حاکی از این است که واریانتهای جدید اخیر با سرعت بالاتری انتقال مییابند که در مورد سوش (strain) انگلیسی تا ۵۶ درصد سریعتر هم گزارش شده است.
دکتر رودگری در این رابطه با اشاره به مفاهیم جهش، واریانت و سوش (strain یا سویه)، بیان کرد: جهش یک تغییر در توالی ژن و واریانت به معنای ژنومی است که در توالی با همتای خود فرق میکند و البته واژه دقیقی نیست، چراکه دو واریانت میتوانند در یک یا چند جهش دیگر فرق کنند و اگر دقیقتر بگوییم یک واریانت وقتی یک سوش (Strain) است که بتواند فنوتیپ جدید بروز دهد مثلا آنتی ژنیسیته، سرعت انتقال و یا بیماریزایی متفاوت و غیره.
وی با بیان اینکه در حال حاضر این ویروس در سرتاسر جهان در حال جهش بوده و یحتمل در برخی نقاط انواع مانایی از جهشهای جدید وجود داشته باشد، گفت: اما گسترش به جوامع دیگر به میزان ایزوله بودن جامعه منشاء واریانت بستگی دارد، بنابرین هرچه جامعه محل وقوع سویه (strain) جدید بازتر و در تعامل بیشتر با سایر جهان باشد، گسترش سوش (سویه) جدید به لحاظ موازین بهداشتی سریعتر است مثل ووهان چین و البته مولفه سرعت بیولوژیکی انتقال در واریانت جدید هم مهم است.
مهمترین نگرانیها درباره جهشهای اخیر ویروس چیست؟
این عضو هیات علمی با اشاره به مهمترین نگرانیها در این رابطه یعنی "احتمال فرار جهش جدید از اثر واکسنهای موجود"، "احتمال عفونت مجدد" و یا "مدت زمان ایجاد ایمنی و مصونیت"، اظهار کرد: مراکز تحقیقاتی در کشورهای مختلف درحال کار بر روی این مساله بوده و بزودی نتایج آزمایشات بر روی واریانتهای جدید و چگونگی اثرشان بر آنتی بادی تولیدی توسط واکسن و یا به دنبال ابتلای عادی منتشر میشود. فعلا اطلاعات ما مبسوط نیست، البته یک مقاله اخیر در این رابطه مدعی است که جهش مشترک موجود در هر دو واریانت انگلیسی و آفریقایی، فعالیت آنتی بادی تولید شده توسط واکسن فایزر-بیونتک را نتوانستند تغییر دهند و این واکسن بر روی آنها هنوز موثر است، البته اطلاعات در مورد سایر جهشها و واکسنها نیز در راه است.
بیولوژی واریانت جدید ویروس کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ (SARS-CoV-2) چگونه است؟
دکتر رودگری با اشاره به بیولوژی واریانت جدید این ویروس، اظهار کرد: اولین واریانت جدید در بریتانیا و در انتهای نوامبر ۲۰۲۰ با ردیابی جهش در ژنوم ویروس کشف شد که B.1.1.7 نام گرفت و اکنون در چندین کشور جهان دیده شده است، در آفریقای جنوبی نیز واریانت 501Y.V.2 شناسایی شد که همانند واریانت انگلیسی یک دسته جهشهای مشابه دارد که برخی در توالیهای مربوط به تولید پروتئین Spike بودهاند.
وی با تاکید بر اینکه تحقیقات نشان میدهد که واریانت انگلیسی بیش از ۵۰ درصد سریعتر انتقال مییابد، اظهار کرد: واریانت انگلیسی ۸ و واریانت آفریقای جنوبی ۹ تغییر ژنی مربوط به پروتئین اسپایک (Spike Proteins) دارند و چندین جهش نیز در بقیه ژنوم آنها رخ داده که یک یا برخی از این جهشها احتمالا باعث سرعت انتقال بیشتر شده است. لذا این واریانتها موجب تغییر فنوتیپی شده و لذا یک سوش (Strain) جدید میتوانند محسوب شوند.
مهمترین تغییر و جهش ویروس چیست؟
این متخصص ژنتیک توضیح داد: تغییر N501Y بیشتر از بقیه مشکوک به این خاصیت جدید افزایش سرعت انتقال است که Receptor Binding Domain یا RBD را تغییر داده و باعث چسبندگی قویتر پروتئین اسپایک (Spike Proteins) ویروس به پروتئین سلول انسانی میشود (مثلا رسپتورهای ACE2). در همین راستا مطالعات حیوانی بر روی همستر نیز نشان از کولونیهای سریعتر و وسیعتر این واریانت در مجرای فوقانی تنفسی دارد و مطالعه دیگری نیز حاکی از وجود مقدار بیشتر ژنوم ویروس بر روی سوآب مبتلایان انسانی به واریانت N501Y است.
اثربخشی آنتی بادی حاصل از عفونت طبیعی و واکسن در مقابله با واریانت جدید چگونه است؟
مدیر پژوهش سازمان نظام پزشکی کشور اظهار کرد: این شبهه وجود دارد که واریانت جدید ممکن است پاسخ ایمنی ناشی از واکسن و یا ابتلای عادی قبلی را تضعیف کند. پروفسور جیسون مک لِلان، بیولوژیست دانشگاه تگزاس در این رابطه میگوید هر دو واریانت حاوی جهشهایی در محدوده پروتئین اسپایک هستند که توسط آنتیبادیهای خنثی کننده neutralising و یا بلاککننده blocking قابل شناساییاند که نشان میدهد آنتیبادیها علیه این منطقه RBD و پروتئین N ممکن است تحت تاثیر جهشها قرار گیرند. همچنین پروفسور یونگشای ویرولوژیست همکار شرکت فایزر، در یک مطالعه متوجه اختلاف در پتانسیل پادتنهای تولید شده در مقابل ویروس حاوی جهش N501Y به نسبت ویروس رایج در ۲۰ داوطلب شد، هرچند این اختلاف آنچنان شدید نبود که از اثر آنتیبادیهای خنثی کننده در سروم کووالنس استفاده شده در آن تحقیق ممانعت کند، بنابراین نتیجه میگیریم که بعید است واریانت حاوی N501Y ایمنی ناشی از ابتلا و یا واکسن را تغییر دهد. البته سایر جهشها هم ممکن است بر ایمنی موثر باشند که از جمله آنها یک جهش مربوط به توالی مختص RBD به نام E484K است.
آیا جهشهای جدید به ویروس توانایی فرار از پاسخ ایمنی را میدهد؟
دکتر رودگری با بیان اینکه برخی اطلاعات اولیه حاکیست که جهش E484K ممکن است به ویروس توانایی فرار از پاسخ ایمنی در برخی افراد را بدهد، عنوان کرد: ایتالیاییها توانستند SARS-CoV-2 را در سروم کوولنس رشد دهند و پس از ۹۰ روز ویروس در محیط سروم دچار ۳ جهش شد که آن را نسبت به آنتیبادیهای موجود در سروم کوولنس نفوذناپذیر میکرد که یکی از آنها E484K بود که در واریانت آفریقای جنوبی یافت میشود. دو جهش دیگر مربوط به RBD و پروتئین N بودند که در هر دو واریانت بریتانیایی و آفریقای جنوبی دیده شدهاند.
به اعتقاد وی، این مطالعات بر روی سروم کوولنس بوده و چون واکسنها و پادتنهای طبیعی کل پروتئین اسپایک ویروس را هدف میگیرند، بعید است در حال حاضر و با جهشهای شناسایی شده فعلی ویروس از واکسن و یا ایمنی طبیعی بدن فرار کند.
دکتر رودگری در عین حال با بیان اینکه شرکت مدرنا نیز مدعی است که واکسن آنها علیه واریانت انگلیسی اثر میکند، گفت: پروفسور جِس بلوم بیولوژیست مرکز تحقیقات هاچبنسون در سیاتل در مقاله خود میگوید E484K و چند جهش دیگر میتوانند از شناسایی شدن توسط آنتیبادیهای سروم کوولنس فرار کنند هرچند آنها نیز معتقدند که واریانتهای جدید احتمالا نتوانند اثر واکسنهای موجود را که کل پروتئین را هدف میگیرند، تضعیف کنند.
دکتر رودگری همچنین تاکید کرد: بعید است بخش دوم سیستم ایمنی یعنی T-Cell ها که توسط واکسن فعال میشوند، تحت تاثیر سوشهای جدید قرار گیرند. در همین راستا پروفسور جرمی لوبن ویرولوژیست دانشگاه ماساچوست اعتقاد دارد که اطلاعات موجود هنوز حاکی از اثر واکسنها بر روی انواع واریانت فعلی SARS-CoV-2 است.
هر کشوری باید مطالعه ژنتیکی مخصوص خود را بروی ویروس داشته باشد
این متخصص ژنتیک در پایان ضمن جمعبندی این اظهارات، عنوان کرد: اولا اینطور نیست که یک واریانت جدیدی فقط در انگلستان و یا آفریقای جنوبی اتفاق افتاده و باید بدانیم که بروز انواع آنها در هر جامعهای ممکن است و از سویی این واریانتها همانند جدّ چینی خود براحتی در بین جوامع انتقال مییابند، بنابراین در هر موج شدید یا جدید باید به فکر احتمال ورود و یا پیدایش اینگونه واریانتها بود و برای تولید واکسن نیز باید آنها را مد نظر قرار داد و واکسنسازان ایرانی نیز باید توجه ویژه به آخرین وضعیت واریانتهای موجود در ایران داشته باشند. هر جامعهای باید مطالعه ژنتیکی مخصوص خود را بر ویروس داشته باشد. ضمنا واکسنهایی که قبلا تولید شده هم نیاز به ملاحظات بیشتری دارند و اگر جامعهای جزو کارآزماییهای بالینی (کلینیکال ترایالهای) آنها نبوده است، در صورت خرید و استفاده از آنها باید بررسیهای (Survey) منظم از پاسخدهی آنها انجام شود.
آخرین اخبار
- رشد قابل توجه بومیسازی در صنعت مس
- بومیسازی وضعیت مس را تغییر داد
- انتصاب فرمانده جدید قرارگاه خاتم
- تایید ایمنی "تارا"
- پاسخ ایران خودرو به ویدیوی خودروهای مزایدهای
- کنایه جهانگیری به اظهارات جنجالی محسن رضایی
- ۹۳ فوتی و ۸۰۱۰ مبتلای جدید به کرونا
- سود وام مسکن کاهش یافت
- عید امسال هم سفر نروید
- معلمان ۶۰ گیگ اینترنت رایگان دریافت میکنند
- به جای سرمایهگذاری در رمزارزها در بورس سرمایهگذاری کنید
- پیش بینی افزایش حقوق کارگران در سال آینده
- جزئیات افزایش حقوق کارکنان و بازنشستگان و دریافتی بالای ۱۰ میلیون
- نازنین زاغری آزاد شد
- بودجه ۱۴۰۰ به شورای نگهبان ارسال شد
- آغاز طرح فروش فوق العاده اصناف
- فوت ۸۲ بیمار کرونایی دیگر
- خوزستان قرنطینه شد
- زمان قرعه کشی محصولات ایران خودرو
- نوروز تا آرام با کرونا
- بنزین نوروزی منتفی شد؟
- تداوم افت قیمت طلا
- زمان، میزان و نحوه پرداخت سود سهام عدالت
- صدور احکام جدید همسان سازی حقوق بازنشستگان تا چند روز آتی
- تولید کاتد و آند، 14 و 18 درصد رشد کرد
- کاهش ۵۵۰ هزار تومانی سکه
- ارسال دههزار بسته معیشتی به منطقه زلزله زده سیسخت
- بوئینگ ۷۳۷ ارمنستان کجاست؟
- میوه چرا گران شد؟
- دلیل حذف بسته های اینترنت شبانه
- ساعت 20 تعطیل کنید
- ۸۱ فوتی جدید کرونا در کشور
- وزیر بهداشت:مطلقا موافق سفرهای نوروزی نیستم
- خنثی سازی توطئه هواپیما ربایی در مسیر اهواز _ مشهد
- افتتاح نخستین نمایشگاه نهضت تولید و بومی سازی در کرمان
- فوری:صدور قطعنامه علیه ایران منتفی شد
- کاهش تعهدات معوق ایران خودرو به شش هزار دستگاه
- حذف تصادفی لایکهای کاربران در اینستاگرام
- تماس ایران با مشتریان نفتی
- در بازار خودرو چه خبر است؟
- کرونای انگلیسی به یزد رسید
- تحویل ۲۰۰ هزار دوز واکسن روسی به ایران
- استاندار سابق خوزستان بازداشت شد
- موز ارزان می شود
- ساعت منع تردد شبانه تغییر نمی کند
- شباهت دردسرساز بازیگر ایرانی به محمود احمدی نژاد
- هشدار؛ سایتهای خریدوفروش بیتکوین مجوز ندارند
- فکری از استقلال جدا شد
- کرایه تاکسی و بلیت مترو گران شد
- بلاتکلیفی برنج های دپویی
- فروش خودرو اقساطی به جانبازان
- آقای قالیباف، مجلس پادگان نظامی نیست
- پاندمی کرونا فعلا هست
- تصویر جدید از مریخ
- «کولبری» و «سوخت بری» در شأن مردم و کشور نیست
- ۸۶ فوتی کرونا در شبانه روز گذشته
- تعریف نماینده قزوین از خودروساز بزرگ کشور
- شروط و تذکرات ایران قبل از سفر گروسی به تهران
- شاید این مرد ۴۰ ساله نخستین مبتلا به کووید-۱۹ باشد
- اهدای خون موجب ابتلا به کرونا نمیشود
- فوتی های کرونا دوباره سه رقمی شد
- حمله تند عربستانی ها به بایدن در پی گزارش ترور خاشقچی
- یک عرضه اولیه جدید در راه فرابورس
- اختصاص سهام یک میلیون تومانی به فرزندان متولد سال ۱۴۰۰
- شاهکار جدید هیوندایی
- آخرین خبر از برنامه ملی واکسیناسیون از تیر ۱۴۰۰
- توضیح رئیس بانک مرکزی درباره خرید و فروش رمزارزها
- میدوک رکورد زد
- از محسن قاضی مرادی خبر دارید؟
- هشت فیلم متقاضی اکران نوروز
- آغاز پیش فروش جدید ایران خودرو
- رییس فدراسیون فوتبال انتخاب شد
- تعرفه اینترنت «شاد» رایگان شد
- رکورد گرانی به خیار رسید
- قاچاق ۲ میلیارد دلاری لوازم خانگی در بازار ایران
- ایران خودرو به دانش طراحی گیربکسهای جدید دست یافته است
- واردات خودرو از مناطق آزاد منتفی شد
- 93 فوتی جدید کرونا
- تندیس طلایی حقوق مصرف کنندگان برای دو نمایندگی ایران خودرو
- اشتغالزایی 3 هزار نفری در مجتمع مس سونگون
- قالیباف به نفع رئیسی کنار میرود
- توضیح خاتمی درباره ماجرای نامه به رهبری
- چند نکته درباره آزادراه غدیر
- زمان واریز یارانه معیشتی
- تعرفه واردات گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار زیاد شد
- پیشبینی درباره قیمت ارز
- ٧٠ میلیون تومان تسهیلات مسکن برای تولد فرزند سوم
- 81 فوتی جدید کرونا در ایران
- تکذیب کرونای جهش یافته ایرانی
- رنو جای پژو را در ایران می گیرد؟
- چند دُز واکسن کرونا تا پایان سال وارد کشور می شود؟
- جزییات مهم درباره قانون جدید چک
- خودکفایی در تامین آهک هیدراته کارخانجات تغلیظ
- ۷۳ فوتی جدید کرونا
- بیمارستان ها باز هم شلوغ شدند
- قطعه بندی کردن مرغ ممنوع است
- دستگیری یک تروریست انتحاری در تهران
- ادعای گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره توضیح ایران در باره هواپیمای اوکراینی
- سی سخت باز هم لرزید
- بیت کوین ۴۶ هزار دلار شد
افزودن نظر جدید