به گزارش ایسنا، لنگرگاه این بندر قابلیت پهلوگیری کشتیهای اقیانوس پیما را دارد و جزء یکی از ارزندهترین مناطق آزاد بازرگانی ایران به حساب میآید. این خلیج با بریدگیهای طبیعی و استثنایی خود بزرگترین خلیج ایران در پیرامون سواحل دریای عمان به شمار می رود.
اهمیت بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی،نزدیک ترین راه دسترسی به کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه به آبهای آزاد است به همین دلیل به یکی از مهمترین چهارراه کریدور شمال - جنوب بازرگانی جهانی به حساب میآید.
این منطقه به وسیله شبکه حمل و نقل زمینی و هوایی از شمال به کشورهای آسیای میانه و افغانستان از شرق به پاکستان و از جنوب به اقیانوس هند اتصال دارد.
دسترسی مستقیم به آبهای آزاد و قرار داشتن در خارج از خلیج فارس و همین طور عدم آسیبپذیری در مواقع بروز بحران، موقعیت استراتژیکی را برای ایجاد یک گذرگاه ارتباطی بین کشورهای آسیای میانه و سایر کشورهای جهان فراهم آورده است. بنا بر نظر سازمان ملل، چابهار یکی از مهمترین راههای کریدور شرق - غرب و جنوبی ترین راه این کریدور است.
از مزایا و تسهیلات سرمایهگذاری در این بندر امکان ثبت شرکت و موسسه ظرف یک روز کاری بدون تشریفات، امکان ثبت و راهاندازی انواع بانک و بیمه داخلی و خارجی و نمایندگی، امکان استفاده از نیروی کار خارجی تا سقف 10 درصد، معافیت 20 ساله بر درآمد و داراییها و سود حاصله، امکان تبدیل ارزهای مختلف بدون محدویت، واردات ماشین آلات و مواد اولیه مورد نیاز صنایع بدون عوارض گمرکی، امکان صادرات محصولات مختلف بدون تشریفات دست و پاگیر، امکان 100 درصد مالکیت خارجی شرکت ثبت شده در منطقه آزاد، آزادی بازگشت سرمایه و سود حاصله به خارج از کشور، امکان استفاده از نیروی کار خارجی تا سقف 10 درصد، امکان بهره مندی از تخفیف در واردات نیازمندیهای رفاهی و مسکونی، بهرهمندی از قوانین منعطف کار و تامین اجتماعی خاص مناطق، امکان واردات و بهرهبرداری از ماشین آلات مرتبط به تولید با تخفیف خاص و در نهایت امکان واردات بخشی از تولید به داخلی ایران در قالب ارزش افزوده، اشاره کرد.
این بندر علاوه بر مزیتهای اقتصادی از لحاظ گردشگری نیز دارای جاذبههای توریستی فراوان است که میتواند سالانه مسافران زیادی را به این منطقه بکشاند.
دشت کهیر، تالاب لیپار، انجیر معابد، کوههای بدبوم، رودخانه باهوکلات و دهها مورد دیگر از نمونه اماکن گردشگری این ناحیه به حساب میآید.
همچنین دو اسکله بزرگ با نام های اسکله شهید کلانتری و اسکله شهید بهشتی با ظرفیت تخلیه و بارگیری 15 تا 100 هزار تن و ظرفیت صید سالانه بیش از 170 هزار تن انواع ماهی که این میزان 60 درصد صید کشور و بیشترین میزان صید ماهی صنعتی کشور (ماهی تن) به حساب میآید نیز از دیگر ظرفیت های این منطقه آزاد است.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان گفت: سازمان بنادر و دریانوردی بر اساس کنوانسیونهای موجود و پایبندی به آنها، از سازمان حفاظت محیط زیست در امر حفاظت از محیط زیست دریا و سواحل پیش گامتر است.
بهروز آقایی در گفت وگو با ایسنا افزود: تمام پروژههای توسعهای بندر چابهار مطابق با رعایت موازین زیست محیطی انجام میشود.
مدیر کل اداره بنادر و دریانوردی استان سیستان و بلوچستان تاکید کرد: امسال وضعیت مناسبتری در امر تخلیه و بارگیری در بندر چابهار داشتهایم.
آقایی در ادامه از افزایش صادرات از طریق بندر چابهار طی امسال در مقابل کاهش واردات در این بندر خبر داد.
به گفته مدیر کل اداره بنادر و دریانوردی استان بندر چابهار به علت نزدیکی به کشورهایی نظیر افغانستان ، پاکستان و آسیای میانه، در آیندهای نزدیک با اتصال به شبکه ریلی کشور اهمیت ویژهای در ترانزیت کالا به این کشورها خواهد داشت.
وی تاکید کرد: همچنین بندرچابهار بهعنوان تنها بندر اقیانوسی ایران، یکی از نقاط کلیدی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان بوده و در کریدور شمال - جنوب نقش مهمی ایفاد خواهد کرد. این بندر در مسیر ترانزیتی شرق - غرب قرار گرفته و فوریتهای مختلف اقتصادی و جغرافیایی در زمینه ترانزیت و ترانشیب است.
صید سالانه بیش از 170 هزار تن انواع ماهی در چابهار
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان گفت: ظرفیت صید سالانه چابهار بیش از 170 هزار تن انواع ماهی است که 70 درصد صید کشور و بیشترین میزان صید ماهی صنعتی کشور (ماهی تن) را به خود اختصاص داده است.
میرمرادزهی افزود: بندر چابهار و کنارک در جنوب استان تامین کننده ماهیان کشور است و این یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی منطقه به حساب میآید.
وی بیان کرد: 36 درصد صید آبهای جنوب کشور، ۳۱ درصد صید کل کشور و ۲۰ درصد کل تولید آبزیان کشور (صید و آبزیپروری) مربوط به بنادر چابهار و کنارک در جنوب استان است.
میرمرادزهی گفت: 11 اسکله و جایگاه تخلیه صید در سواحل مکران در محدوده چابهار و کنارک ایجاد شده است که دو هزار و 300 فروند شناور صیادی اعم از قایق، لنج و کشتی فعالیت می کنند و حدود ۲۵ هزار نفر صیاد دائمی و فصلی در قالب 32 تعاونی صیادی اشتغال دارند.
وی تاکید کرد: بهره برداری از پتانسیل ها، ظرفیتها و فرصتهای تنها بندر اقیانوسی و استراتژیک کشور باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی اظهار کرد: منطقه آزاد چابهار میتواند زمینه را برای فعال کردن مسیر ترانزیت کالاهای افغانستان به کشورهای دیگر فراهم سازد.
چابهار امنترین و اقتصادیترین مسیر تجارت دریایی کشور
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار گفت: امید است سفر هیات سرمایهگذاری خارجی به بندر و منطقه آزاد چابهار نقطه عطفی برای آیندهای بهتر در توسعه همکاریهای فیمابین باشد.
کردی افزود: چابهار بدلیل برخورداری از موقعیت مناسب جغرافیایی در کنار دریای عمان و اقیانوس هند و همچنین قرار گرفتن آن در مسیر کریدورهای بینالمللی، فرصت تاریخی و بی نظیری در اختیار دارد که مایلیم آنرا با سرمایه گذاران خارجی به مشارکت بگذاریم تا فصل جدیدی در گسترش همکاریهای مشترک گشوده شود.
کردی همچنین با اشاره به پتانسیلهای منطقه آزاد چابهار اظهار کرد: دورنمای منطقه آزاد چابهار، دورنمای بسیار نویدبخشی است زیرا افزایش حجم تجارت بینالمللی و بهویژه نیازهای ایران در خارج از تنگه هرمز و نیز مسئله دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه و افغانستان به آبهای آزاد، آینده خوبی را برای چابهار بهعنوان امنترین، اقتصادیترین مسیر تجارت، حمل و نقل و همچنین توسعه صنایع بهخاطر نزدیکی به بازارهای نوظهور نوید داده و در همین راستا اقدامات اساسی در این منطقه از سوی دولت و بخش خصوصی در حال انجام است.
وی گفت: منتظر حضور تک تک سرمایه گذاران در منطقه آزاد چابهار هستیم و همه همکاران ما در سازمان منطقه آزاد چابهار آماده هستند و در هر زمانی پاسخگوی نیازهای اساسی سرمایهگذاری شما در زمینههای مختلف هستند و در این رابطه در کنار شما خواهند بود.
بندر چابهار بعنوان یکی از بنادر مهم در جنوب ایران و در بخش شمالی دریای عمان قرار گرفته است . این بندر بعلت موقعیت استراتژیک و دستیابی به آبهای آزاد بین المللی جایگاه ویژه ای در مبادلات ایران با سایر کشورهای منطقه دارد، بندر چابهار که در جنوب استان سیستان و بلوچستان واقع شده ، به دلیل استقرار در کنار دریای عمان از دیر باز کانون داد و ستد و تجارت و دریانوردی بوده است.
رونق تولید در این منطقه موتور محرکه پیشرفت استان سیستان و بلوچستان خواهد شد.