صنعت نویس: رنو یکی از شرکتهای خارجی فعال در صنعت خودرو هند است. این شرکت با ارائه محصولات ارزان قیمت به بازار هند توانسته جایگاه مستحکمی در این بازار برای خود ایجاد کند. این شرکت مدل کویید (Kwid) را برای هندوستان و کشورهای مشابه طراحی کرده است.
در روزهای اخیر اخباری از ورود کویید به بازار ایران منتشر شده است. با توجه به اینکه خودرو کویید قیمتی پایینتر از 35 میلیون تومان خواهد داشت و آلایندگی و مصرف سوخت پایین این خودرو نسبت به پراید، تیبا، ساینا و خودروهای همرده قیمتی به صنعت خودرو کمک خواهد کرد و رقابت را در بازار ایران افزایش خواهد داد. با ورود چنین خودرویی به بازار قیمت خودروهای رقیب مهار میشود و خودروهای گرانتر هم مجبور میشوند قیمتها را کاهش دهند.
به طور کلی ایمنی خودروهای تولید داخل در مرکز ایمنی NCAP مورد بررسی قرار نگرفته است و هیچ مدرکی وجود ندارد که کویید از خودرویی ایمنتر یا ناایمنتر است. به همین دلیل ایراد گرفتن از ایمنی این خودرو توسط خودروسازان داخلی بیشتر شبیه به یک شوخی است.
در تست ایمنی مرکز NCAP آسیا بر روی رنو کویید، این خودرو کوچک یک ستاره ایمنی دریافت کرده است. اما با توجه به حجم کوچک کویید (نزدیک به اندازه ماتیزهای قدیمی) نباید ایمنی این خودرو با خودروهایی مانند 206 مقایسه شود. ما در خیابانها به وفور پراید و خودروهایی را مشاهده میکنیم که از نظر ایمنی از این خودرو ضعیفترند.
کویید در تستهای بدون ایربگ هیچ ستارهای از NCAP دریافت نکرد، اما با اصلاحات انجام شده و نصب ایربگ، این خودرو در بخش ایمنی بزرگسالان 1 ستاره و در بخش ایمنی کودکان 2 ستاره دریافت کرد. این آمار نشان ایمنی یک خودرو نیست، اما با ورود چنین خودرویی به بازار ایران و بهسازیهایی که سالهای آینده بر روی این خودرو انجام خواهد شد می توان امیدوار بود که خودروهای ایرانی در سالهای آینده ایمنتر شوند.
با ورود یک خودروساز خارجی به بازار ایران، اشتغال، استاندارد و رقابت صنعت خودرو افزایش خواهد یافت.
متأسفانه کاهش شدید ارزش پول ملی و عدم افزایش حقوقها مطابق با آن باعث کاهش شدید قدرت خرید مردم ایران شده است. مردمی که در گذشته با حقوق یک سال قادر بودند خودرویی مدرن و لوکس خریداری کنند هم اکنون با حقوق یک سال حتی یک پراید صفر کیلومتر هم نمیتوانند خریداری کنند.
تعرفه واردات و عدم نظارت بر قیمت خودروهای وارداتی، باعث گرانی غیر عقلانی خودروهای وارداتی شده است. بهطور مثال خودرویی مانند کیا پیکانتو که برتری چندانی نسبت به رنو ساندرو ندارد فقط به دلیل وارداتی بودن، در بازار قیمتی بالای 80 میلیون تومان دارد.
در زمانی که چنین شرایطی بر بازار داخلی حاکم است، ورود رنو کویید باعث امیدواری قشر متوسط جامعه برای خرید خودرو نو و کم مصرف میشود. این خودرو قادر است سرعت نوسازی خودروهای فرسوده را نیز افزایش دهد.
فقط باید مراقب بود که با تولید دراز مدت و عدم بهسازی مناسب، کویید هم به پراید دیگری در صنعت خودرو ایران تبدیل نشود.