گزارشی از سومین استیضاح پرحاشیه ترین وزیر مسکن و راه

آخوندی از مردم عذرخواهی کرد

وزیر راه و شهرسازی گفت: از هر درد و رنجی که برای مردم پیش آمده فارغ از اینکه تقصیر و قصوری به من و همکارانم وارد باشد، از مردم پوزش می خواهم.
آخوندی از مردم عذرخواهی کرد

به گزارش صنعت نویس، عباس آخوندی طی سخنانی در جلسه رسیدگی به طرح استیضاح خود با بیان اینکه این سومین بار است که برای استیضاح به مجلس آمده ام، گفت: تاکنون چند بار نیز برای پاسخ به طرح سوال نمایندگان در مجلس حاضر شده ام. در همه ادوار گذشته توضیحات من قانع کننده بود و این بار هم بر مبنای آمار، توضیحات کارشناسی و اطلاعات، آنچه اتفاق افتاده را توضیح می دهم.

وی افزود: من همواره از این پرسش و پاسخ لذت برده و می برم، مردم سالاری و دموکراسی یعنی همین که همواره امکان پرسشگری از مسئولان فراهم شود و مسئولان باید به مردم پاسخ دهند.

آخوندی ادامه داد: من نه تنها گله ای ندارم بلکه از حضور در مجلس خوشحال هستم و خود را موظف به پاسخگویی به مردم و نمایندگان مردم می دانم.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه آغاز استیضاح من بر اساس سقوط هواپیما در منطقه دنا بود، اظهار کرد: اولا به خانواده جانباختگان و مردم تسلیت می گویم و بابت کاستی ها و کمبودها از ملت عزیز پوزش می خواهم.

آخوندی یادآور شد: آقای زارع می داند ما در فرودگاه یاسوج هزینه کرده بودیم و قرار بود در دهه فجر برای افتتاح این طرح ها به یاسوج برویم که متاسفانه سانحه سقوط هواپیما اتفاق افتاد.

وی افزود: بی شک حوادث اخیر نگرانی هایی برای مردم ایجاد کرد که این نگرانی ها به حق است. چرا که مهمتر از جان و ایمنی مردم چیزی نیست. من در مقام توجیه یا فرافکنی نیستم. مسئول صادق باید مسئولیت کاری را که بر عهده دارد بپذیرد و پاسخگو باشد. از هر درد و رنجی که برای مردم پیش آمده فارغ از اینکه تقصیر و قصوری به من و همکارانم وارد باشد، از مردم پوزش می خواهم.عذرخواهی برای مسئولان باعث افتخار است.

وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: باید به اتفاقات و سوانح نگاه فرآیندی داشته باشیم و اطلاعات را به درستی به مردم بگوییم، حمل و نقل یک سیستم پیچیده و باز است و میلیون ها نفر در آن اعم از تولیدکننده و میلیون ها نفر راننده گرفته تا پلیس و هلال احمر درگیر حمل و نقل ایمن هستند. بنابراین در سوانح از یک عامل بحث نشده و از مجموعه عوامل بحث می شود.

آخوندی خاطرنشان کرد: برای کم شدن سوانح باید اولا فرآیندی نگاه کنیم و ثانیا اطلاعات را بدون تغییر به مردم بدهیم.

وزیر راه و شهرسازی سپس موضوع بارش برف بهمن ماه و مشکلات پس از آن را تشریح کرد و گفت: در حوزه تهران و اطراف آن در بهمن ماه ۳۲ سانتیمتر برف در منطقه مهرآباد بارید. در فرودگاه امام ۷۰ سانتیمتر برف همراه با کولاک و دمای منفی ۱۲ درجه اتفاق افتاد. در کرج ۳۳ سانتیمتر برف با دمای منفی ۱۳ درجه رخ داد. آیا می شد جاده ها و فرودگاه ها را در این شرایط عملیاتی نگه داشت؟

آخوندی ادامه داد: در دو ماه اخیر آمار کشورهای مختلف در خصوص مشکلات پیش آمده پس از بارش برف را همگی از خبرها دیده و شنیده اید که همزمان با سانحه برف تهران در کشورهای آمریکایی، اروپایی، ژاپن، چین و دیگر کشورهای پیشرفته ۲۵ سانحه پس از بارش برف آن هم در شرایطی که هم میزان بارندگی و هم درجه برودت بسیار کمتر از اتفاقات تهران بود، رخ داد.

وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: به عنوان مثال در ۱۶ اسفند ۴۱۲ پرواز در فرودگاه جان اف کندی نیویورک و ۵۵۰ پرواز در یکی دیگر از فرودگاه های این شهر لغو شد. در ۱۴ اسفند حرکت تمام قطارها و پرواز تمام فرودگاه های انگلیس لغو شد. در ۱۱ اسفند پروازهای فرودگاه ژنو در سوئیس لغو و در همین روز ۳۳۱ پرواز در برلین به تعویق افتاد. همچنین حرکت قطارهای اسکاتلند و پروازهای گلاسکو در همین روز که به ۶۷ پرواز می رسید لغو شد. بنابراین باید حواسمان باشد وقتی این موضوع را بحث می کنیم باید دید می شد کاری کرد یا خیر.

به گفته آخوندی اگر می خواهیم تاب آوری را بیشتر کنیم باید سرمایه گذاری در زیرساخت ها بیشتر شود. من دنبال توجیه نیستم اما هیچ کجا مسئولان را به خاطر این مسائل سرزنش نمی کنند.

وی در ادامه به این موضوع اشاره کرد که آیا می شد از این بهتر اقدام کرد یا خیر؟ و افزود: بله حتما می شد اما با سرمایه گذاری و آموزش بیشتر می توانستیم کاری کنیم که آثار این سوانح کمتر شود. باید برای فرودگاه ها، راهداری، دریاها و راه آهن منابع بیشتری اختصاص دهیم.

وزیر راه و شهرسازی در ادامه جلسه دفاع از خود با بیان اینکه طول راه های منتهی به تهران ۹۰۰ کیلومتر است، گفت: برای مدیریت این میزان راه حداقل ۵۰۰ نفر نیروی انسانی و ۲۰۰ دستگاه برفروب و نمکپاش در مواقع بارش برف و شرایط نامناسب جاده ای نیاز است اما در حال حاضر در استان تهران فقط ۴۲ دستگاه برفروب با سن بالای ۲۵ سال در اختیار داریم. معلوم است با چنین امکاناتی نمی توان به تمام نیازها در این زمینه پاسخ داد.

آخوندی طول راه های کشور را ۲۱۷ هزار کیلومتر عنوان کرد و گفت: باید سالی ۱۰ هزار میلیارد تومان برای مدیریت طول راه ها سرمایه گذاری صورت گیرد اما کل اعتبارات ما در زمینه سرمایه گذاری راه ها در بهترین حالت سالانه فقط دو هزار میلیارد تومان است. من نیامده ام از این تریبون عجز و ناله کنم و مصیبت بخوانم اما واقع بینانه نگاه کنیم که ما در چه شرایطی قرار داریم.

وی ادامه داد: شما نمایندگان مجلس تصویب کردید از محل ماده ۷۰ به میزان ۵۰۰ میلیارد تومان برای سرمایه گذاری در حوزه راهداری اختصاص یابد اما اعتبار تخصیص یافته در این زمینه در سال ۹۴ صفر، در سال ۹۵ صفر و در سال ۹۶ نیز مجدد صفر بود. نمایندگان عزیز این واقعیت اعتبارات ایران است.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه من نمی خواهم با اعلام این آمار طعنه به دولت و مجلس بزنم، ادامه داد: اما با این شرایط در حال فعالیت هستیم؛ در حوزه راهداری هشت هزار راهدار به دلیل نبود منابع سه ماه حقوق دریافت نکردند. در شرایط آب و هوایی اخیر که منجر به بسته شدن مسیرهای جاده ای شد بسیاری انتقاد کردند که چرا مسیرهای جاده ای بسته نمی شود؟ آقای دکتر رضایی حاضر است و می تواند شهادت دهد من در آن زمان با رئیس پلیس تماس گرفتم و درخواست کردم مسیرهای تهران –کرج مسدود شود اما رئیس پلیس به من اعلام کرد ۱۶ محور منتهی به تهران داریم و امکان بسته شدن این مسیرها وجود ندارد.

آخوندی با بیان اینکه در صورت بستن محور تهران-ساوه حدود ۶ کیلومتر صف در تهران و ۲.۵ کیلومتر صف ماشین در ترافیک در قم ایجاد می شد، گفت: بنابراین چگونه می توان انتظار داشت از تردد ۸۰ هزار خودرویی که در شب در تهران تردد می کنند، جلوگیری کرد؟ اگر واقع بین باشیم اداره این وضعیت مشکل است.

وی درباره توقف عملیات پروازها در زمان بارش برف زمستانی نیز گفت: آیا کسی هست که اعلام کند در حوادث هوایی چیزی مهمتر از ایمنی وجود دارد؟ در حالی که حداقل دید برای انجام عملیات پرواز باید ۸۰۰ متر باشد اما دید افقی در فرودگاه مهرآباد کمتر از ۳۰۰ متر و در فرودگاه بین المللی امام خمینی نیز کمتر از ۱۰۰ متر بود. بنابراین امکان عملیاتی کردن فرودگاه وجود نداشت.

وزیر راه و شهرسازی افزود: من از شما نمایندگان محترم خواهش می کنم به توانایی، صداقت و تلاش همکاران من در حمل و نقل جاده ای، حمل و نقل ریلی و فرودگاه ها ایمان داشته باشید آنها افرادی هستند که در سخت ترین شرایط فعالیت می کنند.

آخوندی با اشاره به حادثه اخیر سقوط هواپیما در مسیر تهران-یاسوج نیز گفت: نکته نخست این است که چرا این اتفاق رخ داد. بر اساس قانون ستاد رسیدگی به سوانح باید پس از اینگونه حوادث تشکیل شود. بنابراین من هم مانند شما منتظر اعلام گزارش نهایی این ستاد هستم و هر گونه اظهار نظر پیش از اعلام گزارش نهایی از طرف من خلاف قانون است.

این عضو کابینه دولت دوازدهم خطاب به نمایندگان مجلس ادامه داد: مطمئن باشید ستاد رسیدگی به سوانح تمام اطلاعات را از جمله اطلاعات CVR (جعبه ضبط مکالمات خلبان) و FDR (جعبه ثبت اطلاعات پرواز) اعلام عمومی خواهد کرد. این چه قصوری است که بخواهیم کسی را محکوم کنیم.

وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: یقین بدانید تمام اطلاعات را ریز به ریز اعلام می کنیم و اگر قصوری باشد حتی از طرف من یا هر کس دیگری باید پاسخگوی شما و مردم باشیم.

وی درباره شایعاتی مبنی بر گزارشات هدفدار سازمان هواپیمایی کشوری در خصوص سانحه اخیر گفت: رابطه شرکت های هواپیمایی با سازمان هواپیمایی کشوری به مثابه رابطه یک راننده با پلیس است. به عبارتی سازمان هواپیمایی کشور پلیس هوانوردی کشور است آیا اگر در جاده سانحه ای رخ می دهد ما باید پلیس را محکوم کنیم؟

آخوندی افزود: بنابراین اینکه سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان نهاد حاکمیت صنعت هوانوردی بخواهد در گزارشات خود منحرف شود قابل قبول نیست. پس به سازمان هواپیمایی کشوری اعتماد کنید.

وزیر راه و شهرسازی گفت: اما موضوعی که می خواهم در خصوص آن صحبت کنم در حوزه مسائل اخلاقی است که در رابطه با حادثه هوایی اخیر مطرح شد؛ به محض وقوع سانحه ستاد رسیدگی به سوانح فعالیت خود را آغاز کرد و فردای آن روز به منطقه حادثه رفت و ضمن دیدار با خانواده جانباختگان ضمن عرض تسلیت عذرخواهی خودم را به آنها اعلام کردم که از این تریبون یک بار دیگر تسلیت عرض می کنم واز یکایک آنها پوزش می طلبم.

وی ادامه داد: اما در رسانه ها موضوعی مطرح شد مبنی بر اینکه چرا شما استعفا نکردید. واقعیت این است که در کشورهای پیشرفت به دو دلیل «همبستگی اجتماعی» و «وجود عوامل مانع از رسیدگی» علت استعفای مقامات است. در حادثه قطار تهران-تبریز عملیات در حوزه راه آهن بود که فردای روز حادثه استعفای خودم را اعلام کردم چرا که عملیات، در حوزه راه آهن بود اما این بار عملیات در حوزه وزارت راه نبود که بخواهم استعفا دهم.

منبع:مهر

افزودن نظر جدید